Amsterdam krijgt ‘s werelds eerste incubator voor bloemen-startups

Amsterdam krijgt ‘s werelds eerste incubator voor bloemen-startups

This article will take you 3 minute(s) to read

Nederland staat over de grenzen nog altijd bekend als bloemen-land pur sang. Maar het aantal startups dat zich in die sector probeert te onderscheiden is klein. Met een nieuwe incubator gericht op bloemen en planten moet daar verandering in komen. Startups kunnen zich sinds deze week inschrijven voor Let It Grow, gevestigd in Amsterdam. Initiatiefnemer Silke Tijkotte legt uit waarom dat nodig is: “We willen vooral een nieuwe groep consumenten aan gaan spreken.”

Nieuw publiek

Startups die Aalsmeer willen disrupten en de tulpenexport op de kop zetten, zitten niet op hun plek bij Let It Grow. Tijkotte geeft aan dat de incubator juist ook bedoeld is om nieuwe businesscases een nieuwe doelgroep aan te spreken. Een doelgroep van jonge mensen in de grote steden, die van huis uit geen groene vingers hebben. “De bloemenbranche is al heel innovatief en ondernemend op het gebied van bijvoorbeeld veredeling of transport. Wij willen juist startups trekken die de waarde laten van bloemen en planten aan een nieuw publiek. De oude wereld van de bloemenhandel verbinden met de nieuwe wereld van de moderne consument.”

FloraHolland steekt er geld in

Let It grow is een initiatief van Royal FloraHolland, ‘s werelds grootste bloemen- en plantenveiling. Die stellen €100.000 beschikbaar voor de startups. Het is een gift, daarvoor hoeven ze geen aandelen of omzet-percentages terug. Tijkotte: “Leden van FloraHolland hebben in Nederland samen een marktaandeel van 95%. Dus alles wat de bloemen- en plantenhandel stimuleert, daar profiteert FloraHolland indirect weer van.”

Silke Tijkotte Let it Grow

Silke Tijkotte, initiatiefneemster van Let It Grow (Foto: Valentina Vos)

Jungle op de daken

Het thema van de open innovation call is health & wellbeing, met het idee dat planten en bloemen kunnen bijdragen aan een beter welzijn van iedereen. Binnen dat thema draaien al een drietal pilots. Zo is Rooftop Revolution bezig om stadsbewoners een eigen daktuin te laten crowdfunden. Door de vele regeltjes, verschillende belangen en partijen is het lastig om de vele vierkante kilometers aan grijs dak om te toveren tot groene weelde, maar Rooftop Revolution wil daar verandering in brengen.

Van plantenbox tot groene muur

Daarnaast is de startup Healthy Workers al voorzichtig van start. De startup wil productiviteit in grote bedrijven vergroten door de omgeving groener, en dus gezonder te maken. “Ze zijn momenteel bezig hun aannames te valideren”, aldus Tijkotte. “In kantoren wordt gemeten wat de verschillen in luchtkwaliteit zijn tussen ruimtes met een groene muur van planten en ruimtes zonder groen. En wat voor effect dat heeft op de productiviteit van werknemers.” Derde pilot die draait betreft Sprinklr, een Utrechts-Amsterdamse startup die consumenten voorziet van een seizoensgerichte plantenbox en instructies via de app hoe die te onderhouden.

Vakjury selecteert startups

Let It Grow is gevestigd in B.Amsterdam, waar ze een eigen etage hebben met andere ‘groene’ startups. Er worden uit de aanmeldingen vijf startups gekozen door een onahankelijke jury, gevormd door Ruben Nieuwenhuis van StartupAmsterdam, Frans Nauta van ondermeer Climate Launchpad, Harry van Dorenmalen van IBM en Lucas Vos, CEO van FloraHolland. De inschrijving is sinds deze week geopend, niet alleen voor bedrijven uit de bollenstreek, maar uit heel de wereld. Die krijgen niet alleen begeleiding, maar ook toegang tot een flink netwerk in de bloemen- en plantenwereld. Inschrijven kan tot 10 september, in oktober gaat het programma van start.

Foto bovenaan: Healthy Workers, door Harry Brieffies

Leave a Reply

*