OnePlanetCrowd haalt €1 miljoen funding op via eigen platform

OnePlanetCrowd haalt €1 miljoen funding op via eigen platform

This article will take you 3 minute(s) to read

Als crowdfundplatform help je startups hun funding rond te krijgen. Maar wat doe je als je zelf geld nodig hebt om te groeien? Dat fund je natuurlijk via je eigen platform. Het Amsterdamse duurzaame crowdfundplatform OnePlanetCrowd heeft zojuist zijn eigen campagne afgesloten. Met flink succes: het streefbedrag van €250.000 werd uiteindelijk €1 miljoen.

‘Bijdrage aan betere wereld’

OnePlanetCrowd is een Nederlands crowdfundplatform met als doel om duurzame startups en bedrijven aan groeigeld te helpen. Dat gebeurt vaak in converteerbare leningen met een rente van 7%. OnePlanetCrowd laat daarbij alleen bedrijven toe richt ‘die een bijdrage leveren aan een betere wereld’. Zo haalde autodeelplatform Snappcar al ruim een miljoen euro op via het platform en verkregen ook MobyPark, iLost en Pelican House stevige sommen aan groeigeld via OnePlanetCrowd.

De volle mep van €1 miljoen

En nu is het platform dus zelf eens aan de beurt. De campagne is vandaag afgelopen, en sloot op het maximale bedrag van €1 miljoen euro. Die komt nog eens bij de ruim €500.000 die al eerder tijdens een besloten campagne werd opgehaald. Dat stelt het Nederlandse crowdfundplatform in staat om veel sneller te groeien dan het al deed. De investeringen worden gebruikt voor een nieuw leningadministratiesysteem met e-wallet. Daardoor moet de online omgeving voor investeerders er ‘net zo professioneel uit komen te zien als het internetbankieren’. Ook wordt er geld besteedt aan het opbouwen en uitbouwen van partnerships met banken, VC’s en accountants en grote partijen in de gezondheidszorg, duurzame energie, deeleconomie en voedselzekerheid. Ook wil OnePlanetCrowd meer in het buitenland doen, en kan er nu gekeken worden naar een model om ook in Duitsland converteerbare leningen aan te bieden.

oneplanetcrowd funding

Oplossing in de crowd

Volgens OnePlanetCrowd is het vooral voor duurzame startups lastig om investeringen te krijgen. Geld is er wel, de durf om te investeren in duurzame ondernemingen ontbreekt vaak nog, aldus het platform zelf. De oplossing ligt dan ‘in de crowd’. Met kleine instapbedragen kan iedereen investeerder worden. “Het is best vreemd dat je bij pensioenfondsen en banken weinig tot geen invloed hebt op waar je geld in wordt geïnvesteerd”, merkt Managing Director Marieke Kamphuis op. “Dat kan bij crowdfunding wel. Hierbij bepaal je als investeerder zelf in welk bedrijf en innovatie je investeert en draag je op die manier bij aan de transitie naar een nieuwe meer duurzame economie.”

Duitsland en België

Sinds de start in 2012 is OnePlanetCrowd uitgegroeid tot een platform met meer dan 17.000 actieve investeerders en ruim 7 miljoen euro opgehaalde financiering. Hiermee heeft Oneplanetcrowd voor 114 projecten start-of groeikapitaal gerealiseerd. Het crowdfundplatform is verder al actief in Duitsland en België. Naar eigen zeggen haalt ruim 80 procent van de campagnes het gestelde doelbedrag. Ook OnePlanetCrowd zelf mag zich nu tot die overgrote meerderheid rekenen.

Foto bovenaan: het team van OnePlanetCrowd

Leave a Reply

*