Pensioenfondsen pompen allang (veel) geld in startups

Pensioenfondsen pompen allang (veel) geld in startups

This article will take you 2 minute(s) to read

Desgevraagd reageren pensioenfondsen en vertegenwoordigers positief op het plan van Neelie Kroes om pensioengeld in startups te investeren. Nieuw is het alleen niet. Vaderlands grootste zorgverzekeraar, het ABP, investeert al sinds 2010 200 miljoen euro in een door hen opgericht investeringsvehikel om zich in de wereld van de startups te kunnen begeven.

Plan nog niet duidelijk

Hoe Kroes het plan exact voor zich ziet wilde ze nog niet zeggen. Waar de verschillende partijen nog mee moeten werken aan haar plannen gaf Kroes afgelopen week bij een bijeenkomst voor internationale investeerders aan haar kaarten gesloten te houden.

Niet te risicovol

“In 2010 hebben wij Inkef Capital opgezet om precies dat te doen wat Kroes nu beoogt”, legt een perswoordvoerder van het ABP uit. Hij staat dan ook zeer positief tegenover haar idee. “Wij willen graag met haar contact om ideeën uit te wisselen en ervaringen uit te delen.”

Het ABP vindt het dan ook niet te risicovol om te investeren in risicokapitaal met geld dat bedoeld is voor de pensioenen. “Als we onze hele belegingsportefeuille erin zouden steken zou het te risicovol zijn. Alleen laat een portefeuille zich kenmerken door een diversiteit van beleggingen, waarbij ook een spreiding wordt gemaakt in het risico-rendementsprofiel.”

Niet meer investeren

Na de oproep van Kroes zijn er nog geen plannen gemaakt om meer pensioengeld in startups investeren. “In april vorig jaar is het bedrag dat het ABP investeert in dit fonds nog verdubbelt naar 200 miljoen er zijn nu nog geen plannen voor om dat verder te verhogen.” Op een totaal vermogen van 344 miljard waar het ABP over beschikt is de 200 miljoen natuurlijk een fractie.

Federatie afzijdig

De overkoepelende federatie voor pensioenfondsen, de Pensioenfederatie, springt nog niet in de discussie. Een woordvoerder: “Kroes geeft nog niet aan hoe ze dit plan voor zich ziet en daarom wil ik er ook nog niet op ingaan. Maar er zijn mensen die willen dat wij overal in investeren, of het nu gaat om hypotheken of schoolgebouwen, of in dit geval startups. Het is aan de individuele pensioenfondsen zelf om te kijken of dit past binnen hun portefeuille.”

Leave a Reply

*