Zo krijg je fiscale subsidie voor je innovatieve startup

Zo krijg je fiscale subsidie voor je innovatieve startup

This article will take you 4 minute(s) to read

De zoektocht naar additionele funding zoals fiscale subsidie, fiscale kortingen, vouchers of kredieten voor tech startups is niet altijd even makkelijk. De overheid staat paraat om innovatieve startups te ondersteunen, maar de stroperige procedures en specifieke vereisten waaraan je moet voldoen passen niet altijd bij de snelheid en wendbaarheid van de startup die plannen heeft om de wereld (disruptief) te veranderen. In dit artikel daarom een eerste overzicht om je wegwijs te maken in de subsidiejungle voor innovaties.

Conceptueel innovatief

Voor het begrip ‘innovatie’, is het goed om een onderscheid te maken tussen aan de ene kant ‘sociaal of conceptueel innovatief’, zoals een nieuwe manier of presentatie, en aan de andere kant ‘technisch innovatief’, zoals nieuwe technieken. De regelingen in dit artikel waar de overheid funding voor beschikbaar stelt, zien op ‘technisch innovaties’. Je kunt hierbij denken aan technisch nieuwe ICT of (delen van) technisch nieuwe producten / productieprocessen of onderzoek.

WBSO

Er zijn een heel aantal regelingen die innovatieve startups in verschillende fases kunnen ondersteunen. Een van de belangrijkste en bekendste is de zogenoemde WBSO. De WBSO is een fiscale subsidieregeling die ook toegangsticket is tot een aantal andere (fiscale) subsidies zoals bijvoorbeeld de Research & Development Aftrek (RDA) en de Innovatiebox en bijvoorbeeld de Vroege Fase Financiering of het Innovatiekrediet.
De fiscale regelingen WBSO en de RDA kunnen bedrijven de kosten voor R&D verlagen in iedere bedrijfssector en startup.

Loonkosten

De WBSO verlaagt de loonkosten voor R&D, de RDA levert een extra aftrekpost op voor andere kosten en uitgaven voor R&D. Bijvoorbeeld voor prototypes of onderzoeksapparatuur. Het fiscale voordeel kan worden verrekend via de aangifte bij de Belastingdienst. Bedrijven dragen minder loonheffing af en zelfstandigen krijgen een (vrij lucratieve) vaste aftrek in hun inkomstenbelasting.

Uitleg

De aanvraag dien je in via RVO.nl. Het goede nieuws is dat RVO.nl ondernemers en startups een handje helpt door onlangs een helder uitlegfilmpje over deze beide regelingen online te zetten. Aanrader en een must-see voor de liefhebber!

Extra funding

Subsidies en fiscale kortingen kunnen extra funding opleveren om je startup sneller en langer te laten vliegen. Dit is daarmee een reden om in je besluit mee te nemen bij de timing, de juridische vorm van je startup en ook de vorm van samenwerking met diegenen die daadwerkelijk gaan ontwikkelen.

Bestuderen

Ten eerste is de timing van belang. Heel belangrijk is vóórdat je gaat (door) ontwikkelen, deze regelingen te bestuderen. De aanvragen zijn in de regel gebonden aan fases of termijnen dus timing is cruciaal. In het algemeen, zoals bij de WBSO en RDA, geldt dat vooraf aan de (door) ontwikkelingen wordt bepaald of iets innovatief is. Voor een fiscale subsidie achteraf, krijg je de handen niet op elkaar.

Verwerkingstijd

Let ook op dat je de WBSO voor bedrijven (in tegenstelling tot ZZP’ers) per maand ingaat, met een maand ‘verwerkingstijd’. Concreet betekent dit dat je als je bijv. WBSO subsidie per juli wenst, je uiterlijk de laatste dag van mei (voor 1 juni) de aanvraag bij RVO.nl ingediend moet zijn. Mocht je in tijdnood komen en wel je subsidierechten willen zeker stellen, kun je een pro forma aanvraag indienen.

Juridische vorm

Ten tweede is de juridische vorm van je startup van belang (eenmanszaak, VOF of BV), maar bovenal de werkrelatie van je startup met de ontwikkelaar(s). Ben je zelf ontwikkelaar of gebruik je medewerkers in loondienst of ZZP’ers in je startup? Als je zelf ontwikkelt of je hebt medewerkers in loondienst zijn er mogelijkheden voor de WBSO.

ZZP’ers

Als je echter ZZP’ers inhuurt, kun je deze fiscale subsidie hiervoor niet ontvangen. Wellicht dat de ingehuurde ZZP’ers zelf wel kwalificeren en zij WBSO / RDA kunnen aanvragen. Een voorwaarde is dat een ZZP’er ten minste 500 ontwikkeluren per jaar moet besteden aan innovatieve activiteiten om een belastingvoordeel te krijgen. Een korte studie hiernaar loont dus.

Voor meer informatie, neem contact op met Arthur Hendriks.

Leave a Reply

*