Het verborgen juweeltje van #TNW15 – de Hack Battle

Het verborgen juweeltje van #TNW15 – de Hack Battle

This article will take you 3 minute(s) to read

Als je denkt dat The Next Web conference alleen over startups, pitches en praatjes gaat mis je echt één van de juweeltjes van het congres – de Hack Battle. Het gelieerde event waar de mensen samenkomen die de ruggengraat van de techwereld zijn, de lui die de codes bedenken en schrijven.

Programmeurszweet

Ze zaten in het gebouw achter de gashouder, een stuk of 150 programmeurs die de API’s van Dropbox, Braintree, Nexmo, DeezerVerisign en ZEEF onder handen mochten nemen. Ze kregen 36 uur om hun hacks te bouwen, dus tegen de tijd dat ik in de zaal aankwam rook de zaal naar programmeurszweet en Redbull. Af en toe werd er gejuicht en gehigh-fived als een hack bleek te werken. De sfeer was aan en de juryleden waren het met me eens – dit was een van de beste hackathons die ze hebben meegemaakt.

17229858726_c064e044f3_z

Een ontmoetingsplek voor internationale developers

The Next Web heeft vijf jaar geleden de Hack Battle aan de conferentie gekoppeld om meer te doen voor developers. De battle begint een dag voor de conferentie, zodat alle deelnemers de kans krijgen om hun hack op een van de main stages the presenteren en een volle dag conferentie mee te pakken.

17069620999_872541e04e_z

API partners

De zes API partners hebben het event ook gesponsord, waardoor een een steady stroom van koffie, eten en bier bleef binnenkomen. De hoofdreden voor Nexmo en Deezer om mee te doen was simpel: de Hack Battle is een top plek om goede internationale developers tegen te komen. Sommige hacks zijn natuurlijk ook razend interessant, maar het gaat toch vooral om het plezier.

16635628083_7a01d2d867_z

Een van de beste hackathons

De jury bestond uit Conrad Whelan (engineering manager bij Uber), Sam Wierema (senior engineer bij MessageBird en voormalig CTO van The Next Web) en Joelle Frijters (founder bij Improve Digital). Zij deelden mijn gevoel dat dit een rammend goede hackathon was. Of het Siri for Dumb Phones was of een app die de ambulance voor je belt als je smartwatch meet dat je een hartaanval krijgt – er werd van elk API supercreatief gebruik gemaakt. 

Er kan maar een de winnaar zijn

De  grote winnaar van de Hack Battle was Dropshop. Via de site kan je via Braintree je dropbox bestanden verkopen. Superhandig voor freelancers, studenten en hé – als je naaktfoto’s van jezelf wilt verkopen kan dat ook. Op de tweede plaats kwam Naggy, de virtuele office manager die je een sms stuurt als het jouw beurt is om de planten op kantoor water te geven. Met de hulp van Nexmo worden de berichten verstuurt en de manager zelf verdeeld de taken gelijk over alle mensen.

16635627963_1de627b29e_z

 Super Mega Awesome Player

Super Mega Awesome Player werd derde. Het API van Deezer wordt door de tool gebruikt om previews te geven van concerten in de buurt. De service is location based, dus de jury zag ook direct hoe relaxed het zou zijn om te gebruiken als je in een onbekende stad bent. 

Dus: mis de Hack Battle volgend jaar niet

Als dit de standaard van TNW’s hackathons is, zou ik de eindpresentaties volgend jaar niet willen missen. De creativiteit en het plezier spatte ervan af bij de programmeurs. Wat het extra verfrissend maakte, is dat je (zeker als je tijdens de hackathon langs gaat) echt voelt alsof je in de machinekamer van de startupwereld bent beland. UX, UI, pitches en slicke marketing zijn tegenwoordig de standaard, waardoor je als niet-programmeur vergeet hoeveel code nodig is om al onze apps en gadgets te laten werken.

Foto’s Julia de Boer voor The Next Web

Leave a Reply

*