Hoe haal je met je startup het maximale uit The Next Web Conference?

Hoe haal je met je startup het maximale uit The Next Web Conference?

This article will take you 4 minute(s) to read

Het is aan deze week! The Next Web Conference houdt voor de tiende keer de Amsterdamse en de (inter)nationale tech startup scene in zijn greep, twee dagen lang. Op het Westergasterrein en in de Gashouder komen startups, pers, investeerders en allerhande tech-gekkies bij elkaar om te netwerken bier te zuipen.  Maar hoe haal je met je startup nou het maximale uit zo’n mega-event als The Next Web Conference? Een paar tips aan de hand van mijn zes edities ervaring met het congres.

1) Oefen je pitch

O mijn god, hoe vaak ik wel niet mijn superkostbare tijd heb lopen verdoen met luisteren naar een slechte elevator pitch. Dan sta je met zo’n gast (m/v) te praten en dan snap je na tien minuten nog niet wat de startup doet, laat staan welk probleem ze voor wie oplossen. Hoe los je dit op? Oefenen. Hoe korter, hoe beter. Begin met een 18 seconden pitch. Dan een van een minuut. Dan een van vijf minuten. Als je niet in 18 seconden de aandacht kunt trekken en nieuwsgierigheid kunt opwekken, blijf dan lekker thuis.

2) Zorg dat je je handen vrij hebt

Het klinkt als een absoolute dooddoener, maar tijdens een congres proberen nog werk gedaan te krijgen, is superfrustrerend. Als CEO/CMO/CTO ben je een octopus, I know, maar een congres vraagt 100% focus en commitment. Besteed zaken uit, zorg dat je stagiair op kantoor zit te zweten, I don’t care. De volgende TNW is pas over een jaar, dus nu is je kans. Niets zo irritant om met iemand te praten die continu is afgeleid.

3) Juiste praatjes

Ik zie mensen soms u-ren, u-ren achter elkaar in de zaal zitten en naar praatjes luisteren. Want ze moeten wel even hun duizend euro eruit halen. En je betaalt tenslotte voor de sprekers. Tja. Hoewel een goede spreker goud waard is, zie ik niet in hoe 25 sprekers in twee dagen je startup verder kunnen helpen. Haal de krenten uit de pap en kies vooraf de juiste praatjes uit. De kans bestaat dat je een heel toffe mist, maar dat zij dan zo. Drie of vier inspirerende sprekers, dat moet genoeg zijn.

16083433668_c8f4ddd4e9_z

4) Stel realistische doelstellingen

Maar blijf wel realistisch. Ook al lopen Balderton, Accel, Point Nine, Wayra en 500startups rond op The Next Web, een miljoenenronde haal je niet zomaar op. Ook kom je niet zomaar op de voorpagina van de Telegraaf of het FD. Een congres draait om het maken van connecties, al het andere is mooi meegenomen. Ga op zoek naar wat je nu in deze fase van je startup nodig hebt. Zie volgende puntjes.

5) Maak connecties al voorafgaand aan het congres

Op een congres als een kip zonder kop rondrennen is het domste wat je kunt doen. Ik zorg dikwijls ervoor dat ik al 5 tot 10 afspraakjes heb gepland. Die connecties maak ik via mail, LinkedIn, Bizzabo, of Twitter. Daar komen soms de mooiste dingen uit voort. Houd het kort, vijftien minuten is soms al voldoende.

6) Netwerken is eigenlijk supersimpel

Maar vergeet niet dat serendipity echt supermooi kan zijn. Je kunt dat wel een handje helpen. Netwerken is eigenlijk supersimpel. Zo doe ik dat: diegene die ik wilde spreken en waar ik vooraf contact mee heb gelegd, vraag ik na het gesprek (kwartier is lang zat) of hij nog iemand weet waar ik mee moet praten. Die persoon vraag ik ook weer om direct een connectie met een aanwezige te maken, etcetera, etcetera. Zo heb ik laatst op Tech Startup Day in Brussel alle ‘kopstukken’ van de Belgische startup-scene ontmoet. In een lunchpauze van anderhalf uur. Pay it forward, dus doe hetzelfde voor anderen als de mogelijkheid zich voordoet.

7) Feedback vergaren

Kom ik op een volgende punt, wellicht het belangrijkste. Waarom netwerken wij? Om te leren, zou altijd mijn eerste antwoord zijn. Dus netwerk niet om je verhaal te pitchen, maar om feedback te vergaren. De slimste lui uit de startup-scene lopen er rond. Maak daar gebruik van. Neem, en geef. Als je deze zeven stappen op een relaxte manier neemt, kom je gegarandeerd doodmoe, maar fris in je hoofd thuis van twee daagjes netwerken bier zuipen op The Next Web Conference.

Foto’s: The Next Web/Flickr

Leave a Reply

*