Moet Nederland een ‘Neelie Kroes’ voor fintech krijgen?

Moet Nederland een ‘Neelie Kroes’ voor fintech krijgen?

This article will take you 4 minute(s) to read

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem wil een fintech ambassadeur aanstellen als schakel tussen startup, wetgever en de financiele wereld. Neelie Kroes zou perfect in dat plaatje passen, maar zij heeft al ‘nee’ gezegd. Is dit een goed idee, wat zou zo’n ambassadeur moeten doen, en wie zou de ‘Neelie Kroes’ van de fintech kunnen worden? Silicon Canals sprak met prominente figuren uit de Nederlandse fintech scene. “We hebben niet één, maar meerdere ambassadeurs nodig.”

Update: inmiddels is Willem Vermeend aangesteld als fintech-afgezant.

Don Ginsel, oprichter van Holland Fintech

picture Don

“We zijn erg blij met de proactieve aanpak van Minister Dijsselbloem en dat hij een brug wil slaan tussen markt, overheid en regulerende instanties. Dat was voor ons ook een van de doelen van het bezoek van de minister bij ons in Amsterdam. Over de precieze invulling van de fintech-commissaris of -ambassadeur willen we graag in gesprek met het Ministerie, voornamelijk omdat Holland Fintech gedurende de afgelopen anderhalf jaar deze rol heeft ingevuld. Daarbij hebben we wel geconstateerd dat de betrokkenheid van de overheid sterker kan en moet, zoals ook beschreven in ons manifest, dat vorige week verscheen. Wij zullen de komende periode nauw samenwerken met het ministerie van Financiën, om te zorgen dat de aansluiting met de markt optimaal gaat functioneren. Dan wordt ook wel duidelijk hoe en door wie zo’n rol kan worden ingevuld.”

Bastiaan Burgwal, co-fouder Sparkholder

bastiaan burgwal

“We hadden bij Sparkholder de eer om minister Dijsselbloem op werkbezoek te ontvangen. Dat was op 25 januari. Tijdens dit bezoek hebben we onze visie met hem kunnen delen. In mijn optiek zou een dergelijke ambassadeur zeker toegevoegde waarde kunnen hebben, maar het moet wel anders dan bij StartupDelta, meer hands-on. De ambassadeur zou een ‘brugfunctie’ moeten vervullen tussen de fintech-sector en het ministerie en de toezichthouders. StartupDelta lijkt in dat opzicht meer een ‘marketing instrument’ voor de Nederlandse startup-wereld. Iets wat ook goed kan zijn, maar het probleem van de fintech-sector niet oplost. Dat probleem zit namelijk meer in de frictie die soms ontstaat tussen innovatie en toezicht. Als we het dan hebben over welke persoon daarvoor geschikt is, zou ik eerder gaan voor iemand uit de fintech-sector dan voor een politiek zwaargewicht.”

Menno van Leeuwen, head of focus team Innovation Centre ABN AMRO

Menno van Leeuwen _ LinkedIn

 

“We hebben niet één, maar meerdere ambassadeurs nodig op het snijvlak startup, wetgever en de financiële wereld. Neelie Kroes heeft laten zien bij StartupDelta hoe belangrijk het is om onafhankelijk te zijn en aanzien te hebben in alle werelden. Don Ginsel met Holland Fintech laat dat ook zien in onze sector. De reden van de krachtige ontwikkeling van de fintechsector in Londen is dat daar het grotere economisch belang (werkgelegenheid, leegstand, op zoek naar nieuwe groeivelden) leidend is. Een dergelijk ambitieus uitgangspunt mist nog in Nederland. De schakels en verbindingen liggen er. Degene die de ambitie heeft om hier een gouden ketting van te maken, heeft mijn stem.”

Niels Turfboer, managing director Benelux en United Kingdom van Spotcap

Spotcap Niels Turfboer

“Een goed initiatief van de minister. Een dergelijke verbindingsofficier zou in mijn ogen moeten zorgen voor het optimaliseren van het ecosysteem voor fintech-bedrijven in Nederland, door alle stakeholders op één lijn te krijgen. Daarnaast kan deze persoon de nodige instrumenten faciliteren, zoals een goede fintech incubator. Ik vind het daarom een goed idee om dit eventueel vanuit StartupDelta te doen, omdat Nederland niet alleen behoefte heeft aan de juiste regulering en een attractief investeringsklimaat, maar ook aan developers en een ‘creatieve scene’ zoals die bijvoorbeeld in Berlijn is. Nederland heeft de mogelijkheid om te profiteren van een strategische locatie, een goed zakelijk klimaat en een geweldige digitale infrastructuur, waardoor het de Europese fintech-hub kan worden na London. Een leidende Nederlandse rol op het gebied van fintech kan enorme kansen opleveren voor de economie. In mijn beleving moet degene die deze functie gaat vervullen alle stakeholders bij elkaar kunnen brengen en ervoor zorgen dat alle belanghebbenden in Nederland als eenheid optrekken om genoemde doelen te bereiken.”

dijsselbloem fintech

Leave a Reply

*