Incubator for Immigrants geeft vluchteling ondernemerskans

Incubator for Immigrants geeft vluchteling ondernemerskans

This article will take you 4 minute(s) to read

Nieuws over de vluchtelingenproblematiek op een website voor en over startups? Ja, want volgens de oprichters van Incubator for Immigrants kan je oneindig discussiëren over hoe je het probleem aanpakt, of simpelweg actie ondernemen en iets aan die problematiek doen. Hoe? Door vluchtelingen dezelfde kansen, ondersteuning en handvatten te bieden als andere (potentiële) ondernemers. Goed voor toekomst en het welzijn van de vluchteling, goed voor de  maatschappij en economie.

Waterspraak

Met het speciale incubatorprogramma wil de stichting een concrete bijdrage te leveren aan het vluchtelingenprobleem, maar ook het beeld van vluchtelingen dat onder bepaalde bevolkingsgroepen leeft veranderen. De komst van vluchtelingen wordt vaak omschreven met woorden die een negatieve connotatie hebben; woorden als stortvloed, stroom, tsunami enzovoort. Polariserende waterspraak dus, en dat is voor het beeld dat men van vluchtelingen heeft niet bepaald bevorderlijk.

Een vluchteling niet langer zien als last, maar als kans; iemand met de kennis, innovatiekracht en capaciteiten om iets op te bouwen, is een belangrijk doel van de stichting. Het idee dat ieder mens gelijk is; een vluchteling heeft net zo veel recht op deelname aan een incubatorprogramma als een bedrijfskundestudent uit de polder.

Schermafbeelding 2015-12-04 om 15.25.51

Idealisme en ambitie

En ja, we geven het toe: dat klinkt idealistisch en ambitieus. Maar met dat idealisme is niets mis – nergens meer ambitiezucht en toekomstverbeteraars dan in de startupindustrie. Het is verfrissend om te zien hoe een incubatorprogramma daadwerkelijk een belangrijk maatschappelijk thema op constructieve manier bespreekbaar maakt en denkt in oplossingen in plaats van problemen. Want een goed idee blijft een goed idee, wie dat idee ook verzint, met veel waarde voor de economie en maatschappij.

Bureaucratie

Volgens de stichting heerst er momenteel te veel bureaucratie die het voor vluchtelingen zeer lastig maakt om een bedrijf op te zetten – om ambitie te vertalen in een succesvol bedrijf. En dat moet volgens Rikko Voorberg, lid van het bestuur van de incubator, snel veranderen. “Als een bedrijf uit het buitenland zich in Nederland wil vestigen kan dat wel, mits je een flinke zak met geld meeneemt. Dan kan je vrij eenvoudig een visum en alle andere noodzakelijke papieren krijgen. Dat geld heeft een vluchteling niet, maar misschien wel hetzelfde goede idee. Gelukkig heeft Nederland onlangs een deur geopend die het voor migranten (en dus ook vluchtelingen) mogelijk maakt om in Nederland een bedrijf te starten. Nederland wil zich immers als geen ander profileren als startupland.”

 

Voorwaarden

Belangrijke voorwaarden zijn dat het plan innovatief is en werkelijk iets toevoegt aan de Nederlandse samenleving. Nog belangrijker is dat de startup een facilitator heeft, en precies daar speelt Incubator for Immigrants een centrale rol. Voorberg: “Wij zijn de facilitator en helpen om van een idee een ondernemingsplan te maken. Wij houden ons bezig met investeringen, financiering, inschrijvingen bij allerlei instanties en de uitbreiding van de klantenkring.”

Normale incubatorzaken dus, maar in dit geval ook contact met de IND en het regelen van een visum. “Wij nemen de bureaucratie uit handen, dan kan de persoon met het idee zich volledig richten op het uitwerken van zijn onderneming. De stichting zorgt ervoor dat het proces van idee naar onderneming op de juiste wijze gefaciliteerd wordt, maar we gaan mensen niet leren hoe ze moeten ondernemen.”

Toetsing

Na het indienen van het businessplan wordt de potentie van het idee door de stichting getoetst. “Dat doet het bestuur in samenwerking met partners uit de startupwereld,” aldus Voorberg. “We krijgen veel aanmeldingen van mensen die dit soort zaken al voor hun werk doen en graag willen helpen. We kunnen alleen bij de IND aankomen met een idee waar we honderd procent in geloven; bij het toetsen van het businesplan komen we erachter of dat het geval is.”

Geïnteresseerd in het initiatief? Doneren kan vanaf 25 euro. Verloren uurtje tijdens het werken aan je eigen briljante startupidee? Vrijwilliger worden kan natuurlijk ook.

Leave a Reply

*