Deze blitse deelfiets van VANMOOF wint prestigieuze design-award

Deze blitse deelfiets van VANMOOF wint prestigieuze design-award

This article will take you 3 minute(s) to read

Amsterdamse hippe fietsenmaker VANMOOF is in de VS bekroond met een Innovation By Design Award 2015. Ze krijgen de prijs voor hun slimme fiets de VANMOOF Spinlister, die speciaal gemaakt is om te delen met onbekenden.

Beste product design

VANMOOF krijgt de prijs in de categorie ‘product design’, en laat daarmee met hun bike sharing technologie bedrijven als Google (met Cardboard VR), IKEA (met draadloze opladers) en Samsung (met een slim fornuis) achter zich. De Award wordt dit jaar voor de vierde keer uitgereikt door mediaconcern Fast Company aan bedrijven die toonaangevende innovaties bieden in 14 verschillende categorieën. Inzendingen worden beoordeelt op functionaliteit, originaliteit, uitstraling, duurzaamheid, gebruiksvriendelijkheid en op culturele- en zakelijke impact. Vorig jaar won in deze categorie Nike met hun enkelhoge, gebreide voetbalschoen, dit jaar gaat de slimme fiets en het bijbehorende sharingplatform van VANMOOF met de hoofdprijs aan de haal.

vanmoof-spinlister

‘Functioneel ontwerp en technologie’

Een hele eer voor de inmiddels zes jaar oude fietsproducent: “Dat ’s werelds grootste innovatieplatform ons op het gebied van product design als winnaar aanstelt, is fantastisch”, zegt co-founder Taco Carler. “Het is een beloning voor de weg die wij met VANMOOF zijn ingeslagen. Wij geloven dat functioneel ontwerp gecombineerd met technologie de fietscultuur wereldwijd positief kan beïnvloeden. Voor ons is het zeker dat technologie een steeds grotere rol gaat spelen bij het ontwikkelen van de ideale stadsfiets.”

Klaar voor bike sharing

De VANMOOF Spinlister werd in maart van dit jaar gepresenteerd door de Amsterdamse fietsontwerper. De fiets is uitgerust met flink wat technologie om het zo bike sharing klaar te maken voor de toekomst. De Spinlister heeft Bluetooth en GSM aan boord, waardoor hij via een app altijd en overal te volgen is door de eigenaar. Het slot kan met Bluetooth worden losgemaakt.

Compleet met app

Het meest vernieuwende aan de fiets is dat het hiermee heel eenvoudig wordt om ‘m te verhuren aan vreemden als je de fiets zelf even niet gebruikt. De Spinlister-app -die bestond al- kunnen geïnteresseerden kijken welke fiets er bij hun in de buurt staat, en kunnen ze aangeven dat ze ‘m willen huren. Indien de eigenaar akkoord is, kunnen ze de fiets zelf via Bluetooth ontgrendelen en ermee weg rijden. Contact tussen de huurder en verhuurder gaat allemaal via de app.

AirBNB voor fietsen

VANMOOF noemt het zelf ‘de AirBNB voor fietsen’. Door de technologische snufjes in de fiets is diefstal erg lastig: de eigenaar kan altijd zien waar zijn tweewieler zich bevindt. Ook kan hij een centje bijverdienen op het moment dat hij zijn fiets zelf niet nodig heeft. Of de eigenaren hun fiets ook weer constant aan de andere kant van de stad moeten oppikken, dat vertelt de strakke promo-video dan weer niet.

Volle prijzenkast

Momenteel draait er een proef met de Spinlisters in Portland, in de Verenigde Staten. Een initiatief als dit moet daar de fietscultuur bevorderen. Het is niet de eerste keer dat de stadsfietsen van de Amsterdamse startup in de prijzen vallen. Eerder wonnen ze voor andere modellen al de EUROBIKE award, de Nederlandse Dutch Design Award en de RED DOT design award. Hoewel de winnaar van de Innovation By Design Award 2015 dus nu al bekend is, wordt de prijs pas uitgereikt in november.

Meer Nederlandse prijswinnaars

VANMOOF is niet de enige Nederlandse bijdrage die een award wint. In de categorie Social Good gaat het Ocean Cleanup project met de hoofdprijs aan de haal. Het project van ondernemer Boyan Slat uit Delft heeft als doel de oceanen te ontdoen van de plastic soep; tonnen en tonnen aan afval die zich verzamelen waar zeestromen bij elkaar komen.

Leave a Reply

*