Startup offices in Amsterdam: The Startup Orgy

Startup offices in Amsterdam: The Startup Orgy

This article will take you 4 minute(s) to read

Idee voor je startup? Check. Eerste funding? Check. Goedwillende-creatieveling om te helpen? Check. Nu nog die überchille-alles-overstijgende werkplek waar je de komende jaren je tweede huis van gaat maken om uit ‘het idee’ een legendarische startup te destilleren. Silicon Canals gaat iedere week bij een startup office op bezoek om de sfeer te proeven en uit te zoeken waarom je wél of juist niet wil voor deze plek moet gaan. Aan The StartupOrgy (TSO) de eer om het spits af te bijten.

Op een voormalige zolderopslag aan de Groenburgwal in de Amsterdamse grachtengordel zit TSO gevestigd. Van het ooit ongetwijfeld stoffige, donkere hok is vandaag de dag niets meer te merken. Een tsunami van energie die de typende, overleggende en poolbiljart-spelende ondernemers uitstralen is het eerste wat over je heen komt in deze co-workingspace.

IMG_3532

Uiterlijk

Het zolderpand is vandaag de dag een middenweg tussen een klassiek bruin-houten constructie die zomaar in een Mormoonse kerk halverwege de Amerikaanse staat Utah zou passen, the simple life als tegenstelling tot de met laptops gevulde tafels twee meter lager. In dit balken-frame hangt een ijzeren frame met bijbehorend vintage lampen. Grote ramen in wand en plafond maken het geheel een goed verlichte ruimte.

Wat kost dat?

Voor €89,- per maand zit je hier twee dagen in de week in de grote open ruimte aan jouw Facebook-van-morgen te werken. Je bent van harte welkom tussen 9 uur ‘s ochtends en 7 uur ‘s avonds. Wil je dag-en-nacht bij je werkplek kunnen en je eigen bureau hebben? Voor €220,- kun je Eight Days A Week aan de bureaus aan de slag, leg daar nog drie tientjes per maand bij en je zit in je eigen glazen werkruimte.

Wat krijg je er allemaal voor?

“Sowieso topkoffie”, begint Dave van der Pol, co-founder van The Startup Orgy, “Die komt van Moyee, een leuk bedrijf met mooie sociale values. Natuurlijk hebben we een hoge snelheid internetverbinding en funding? Die krijg je er ook nog wel bij.” Een lachende verwijzing naar Leapfunder, één van de bedrijven waarvan de oprichters ‘leven’ in TSO.

IMG_3537

Met hoeveel mensen kan ik bij jullie terecht?

Van der Pol: “De twee grootste bedrijven die we hebben, bestaan allebei uit 8 mensen. Dat is ook wel echt de max. In het totaal hebben we plek voor ongeveer 50 mensen, anders zou één bedrijf de sfeer echt gaan dicteren, diversiteit is het credo.”

Wat is anders aan TSO dan aan andere workspaces?

“TSO is asecond home for very ambitious entrepeneurs with a global mindset. Je had hier de avond voor kerst moeten zijn. Na een wijntje en een biertje moest iedereen een vlucht naar het een of ander halen.” Die internationale sfeer betekent nog twee andere dingen. Van der Pol: “De voertaal is hier Engels, we hebben ook bedrijven hier gevestigd waar niemand voor werkt die Nederlands spreekt dus dan moet je al wel. We willen niet de sfeer hebben dat we er alleen zijn voor Amsterdammers of alleen voor Nederlanders, we werken samen met iedereen die wil aan startups.”

Het andere gevolg van zoveel nationaliteiten onder één kap hebben is dat een gezamenlijke lunch lastig blijkt. Van der Pol: “We hebben het wel geprobeerd, maar het bleek lastig. Een echt Hollandse lunch kunnen we niet aanbieden aan de Spanjaarden; Venezolanen en Ieren die hier zitten. Dus dan zouden we een brede keuken aan moeten bieden en daar hebben we de schaal niet voor. Wel is er een idee om een echte TSO Kitchen te beginnen, dat is alleen nog toekomstmuziek.” Nu bestaat de TSO Keuken uit een tosti-ijzer en een kookplaat ‘waar je prima een eitje op kan bakken’.

Toekomstmuziek?

Van der Pol: “We zetten in op twee nieuwe Startup Orgy’s. Een plek hebben we nog niet definitief maar als we doorgroeien, dan sowieso in het historisch centrum van Amsterdam.”

Dus in één zin

Een toffe werkplek, lekker centraal, gevuld met een hele hoop energie.

Leave a Reply

*