Wordt 2015 het jaar van startups met eventapps?

Wordt 2015 het jaar van startups met eventapps?

This article will take you 4 minute(s) to read

Een doelgroep die in 2015 door startups is ontdekt is uitgaanspubliek dat op zoek is naar leuke, betaalbare evenementen in de buurt. Je zit thuis, wilt de deur uit maar weet simpelweg niet waar, wanneer en voor welk budget er iets te doen is. Evenementapps Craze, Eve en 2Days spelen hierop in. De vraag is: hoe onderscheiden ze zich eigenlijk van elkaar?

Functionaliteit

De basisfunctionaliteit van de verschillende apps is hetzelfde: via een app of website een online overzicht aanbieden van actuele uitgaansgelegenheden en evenementen. Dat aanbod is divers, dynamisch en continue up to date – in het geval van Craze bestaat de database ondertussen uit ruim een miljoen evenementen. Daarnaast bieden zowel Craze als 2Days de functionaliteit om in de app aankopen te doen. Vooral dat laatste is handig: je kunt als gebruiker meteen een ticket kopen voor het evenement dat je wilt bezoeken.

De achtergrond van de startups is ook precies wat je verwacht: jonge ondernemers van onder de dertig die hetzelfde probleem signaleerden. Dat formuleren ze dan ook in praktisch dezelfde bewoordingen. Vergelijk:

Er zijn elke dag honderden dingen te doen in de stad. Met zo veel aanbod is het moeilijk om snel te spotten wat echt leuk voor jou is en om last-minute een actueel overzicht te krijgen van de events waarvoor nog kaarten beschikbaar zijn ( Arjen Dekker (29) en Jego Besseling (28) van 2Days).

Ik was al een tijdje op zoek naar een mogelijkheid om er achter te komen wat voor events er in mijn omgeving plaatsvinden. Het probleem is dat de informatie op verschillende websites te vinden is. Het bezoeken en lezen van deze verschillende sites, om zo een geschikt evenement te vinden, kost veel tijd. Laat staan om er nog kaarten voor te vinden (George Stoyanov, mede-oprichter van Craze).

162421-2days_appicoon-PNG-ec492a-original-1428577300

Verschillen

In grote lijnen is hun oplossing dan ook hetzelfde: een platform bieden waarop evenementen gebundeld en overzichtelijk gepresenteerd worden. Toch zijn er een aantal verschillen. Zo richt 2Days zich louter richt op evenementen  (maximaal 15 tot 25) die zich op dezelfde dag, de volgende dag of in het weekend plaatsvinden in Amsterdam. Die evenementen worden geselecteerd door een redactie – wie die redactie precies is en hoe ze hun sporen op het gebied van cultuuragendering hebben verdiend, is onduidelijk.

Craze denkt groter en dynamischer: evenementen worden namelijk aangeboden op basis van het profiel en de locatie van de gebruiker. Ballet of film, New York of Roelofarendsveen: de app past zich volledig aan jou aan, niet andersom. Dat geeft de app een internationaal en multifunctioneel karakter.

 

unnamed

Geen beperking

Dat 2Days zich louter richt op Amsterdam en evenementen die op dezelfde of volgende dag plaatsvinden is niet meteen als een beperking te zien. Het is appels met peren vergelijken. 2Days is ontwikkeld voor de spontane Amsterdammer die in zijn of haar thuisstad op het laatste moment besluit om iets te gaan doen. In die zin lijkt de app op Gone Out, een uitgaansapp voor Den Haag die begin vorig jaar werd ontwikkeld door tweedejaarsstudent Business IT & Management Jeroen Maas. Interessant aspect van 2Days is de zeer gemakkelijke integratie met Whatsapp, waardoor het delen van evenementen met anderen makkelijk en snel verloopt – evenementen bezoek je immers meestal samen.

En Eve? Die zit net tussen het speelgebied van 2Days en Craze. De app richt zich op alle evenementen die in Nederland plaatsvinden, maar biedt weinig sociale deelmogelijkheden of afstemming met de wensen en locatie van de specifieke gebruiker. Het biedt in feite precies de oplossing voor wat de oprichters van 2Days en Craze eerder omschreven: alle evenementinformatie aanbieden en vindbaar maken op één platform, zij het in een ietwat uitgekleden vorm. Ideaal voor de gebruiker die het niet zo op al die andere functionaliteiten heeft, maar gewoon wil weten wat er waar en wanneer gebeurt.

crazz

Cultuursector

Wat Eve, 2Days en Craze met elkaar gemeen hebben is dat ze bezoekers en evenementorganisatoren met elkaar in contact brengen. En dat is zeer gunstig voor de cultuursector. ‘We merken dat mensen steeds meer op het laatste moment besluiten wat ze in hun vrije tijd gaan doen. Het is voor veel culturele instellingen en uitgaansgelegenheden moeilijk om deze spontane planners te bereiken. Door één centraal platform te geven voor alle spontane planners lossen we dit probleem op,’ aldus Besseling van 2Days.

Beeld boven: teamfoto 2Days

Leave a Reply

*