Nederlandse startup Yeller laat je taxiritjes van TCA delen met anderen

Nederlandse startup Yeller laat je taxiritjes van TCA delen met anderen

This article will take you 2 minute(s) to read

Door de komst van disruptive initiatieven als Uber en Lyft zitten traditionele taxibedrijven met de handen in het haar. De Amsterdamse taxicentrale TCA komt in beweging om klanten weer voor zich te winnen. TCA gaat samenwerken met de Amsterdamse makers van de app Yeller, die taxigebruikers bij elkaar brengt om ze een taxirit te laten delen.

Samen op de achterbank

Mensen die op zoek zijn naar een taxi kunnen er eentje aanhouden op straat en alleen op de achterbank plaatsnemen. Maar ze kunnen er ook voor kiezen de taxi – en dus de ritprijs – te delen met behulp van de app Yeller. Zodra de app wordt opgestart, moet even worden ingevuld waar ze heen willen, en Yeller gaat op zoek naar een ‘match’, iemand die dezelfde kant op moet. Zodra de match is gevonden, worden beide personen met elkaar in contact gebracht en kunnen ze een taxi-afspraak maken.

Vandaag ‘echte’ lancering

De app staat al sinds oktober vorig jaar in App Store, maar de ‘echte’ lancering is vandaag. “We hadden ‘m al live gezet om het een en ander te kunnen testen en soms wat kleine updates te kunnen draaien”, zegt Willem Guensberg van Yeller. “Maar vandaag treden we er pas echt mee naar buiten.” De makers hebben gewacht tot ze een grote partij aan zich konden binden en met TCA is dat gelukt. “Wij hebben TCA benaderd en die waren vrijwel direct enthousiast”, aldus Guensberg. “Het is fijn om de grootste taxi-centrale van Nederland als eerste klant te hebben. Maar TCA is meer dan dat, ze hebben ons ook geholpen bij het proces om de app live te krijgen, bijvoorbeeld bij de marketing.”

Yeller_iphone

Binnenlandse en buitenlandse ambities

Taxibedrijven betalen Yeller een vaste fee per aangeleverde rit. Momenteel geldt dat dus alleen voor TCA, maar Yeller is in gesprek met andere taxibedrijven. Ook wil Yeller snel uitbreiden naar andere Nederlandse steden, en zijn er buitenlandse ambities. Dat het delen van taxi’s zal leiden tot minder taxiritten, is volgens Yeller niet het geval. “Een gedeelde taxi is een heel aantrekkelijk alternatief op het openbaar of eigen vervoer. Daarmee worden nieuwe doelgroepen aangesproken, zoals studenten, busreizigers en al die autorijders die de taxi nu nog niet nemen.” Yeller ziet ook een mooie rol weggelegd tijdens evenementen en festivals, waarbij grote groepen mensen in één keer dezelfde kant op reizen.

Yeller voor Android en Windows Phone

De gratis app is ontwikkeld door het Amsterdamse startup Peakfijn en is momenteel alleen beschikbaar voor iOS. Een Android en Windows Phone versie zijn in de maak, maar het is nog niet bekend wanneer die beschikbaar komen.

Leave a Reply

*