Zo werd de app van het Nederlandse MyAlbum ‘featured’ in 33 landen

Zo werd de app van het Nederlandse MyAlbum ‘featured’ in 33 landen

This article will take you 4 minute(s) to read

Het moet een beetje voelen als de jackpot winnen. Je dient als startup je eerste app in bij de App Store, en niet veel later staat die op de voorpagina van de App Store in 33 verschillende landen. Het overkwam de Nederlandse startup MyAlbum. SiliconCanals spreekt met founder Jos de Schiffart over hoe je zoiets voor elkaar krijgt.

Foto’s bundelen

MyAlbum is een visual story telling platform. Het neemt foto’s van de gebruikers om herinneringen te maken. Dat doet MyAlbum op basis van de exif-data van foto’s, om zo alle foto’s van die ene vakantie, stedentrip, dat grote feest of die leuke lunch netjes bij elkaar in één verhaal te bundelen. Gebruikers kunnen dat vervolgens verrijken met een enorme hoeveelheid aan andere elementen. Van slicke icoontjes om de boel op te maken, tot automatisch gegenereerde weersinformatie op dat moment. Ook de locatie, de hoogte of zelfs de snelheid waarmee de gebruiker op dat moment voortbewoog kan vermeld worden.

Persoonlijk verhaal

Op die manier maakt MyAlbum losse foto’s tot een volledig persoonlijk verhaal, zonder dat gebruikers daar heel veel werk aan hebben. Een oplossing die door veel bedrijven gezocht wordt. Veel smartphone-merken voegen al functies toe aan hun toestellen die automatisch slide-shows maken van foto’s die in een bepaalde periode zijn gemaakt. En er zijn meer wegen naar datzelfde doel: Amsterdamse startup Polarsteps heeft een eigen oplossing voor het bijhouden van vakantie herinneringen.

In 33 landen op de voorpagina

MyAlbum timmert stevig aan de weg. Na een investering van €1 miljoen euro uit eigen middelen groeide het team dit jaar tot 14 man sterk. Hun beta desktop-versie trok 32.000 gebruikers. Hoog tijd om mobiel te gaan. De iPhone-app staat en sinds 8 juli in de App Store. En niet zonder succes. Het duurde niet lang of de MyAlbum app stond op de voorpagina van de App Store als één van de beste nieuwe apps. Eerst in één land, toen nog een en nog een. MyAlbum-oprichter Jos de Schiffart laat het uitdraaitje zien: gefeatured op de voorpagina van de App Store in 33 verschillende landen. Van Bahrein en Litouwen en van Polen tot het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Hoe krijg je zoiets voor elkaar?

Toplijstjes

“Binnen de Appstore bepaalt Apple de spelregels, wie er featured zijn en wie er op andere manieren nog verder worden uitgelicht”, legt Jos de Schiffart uit. “Het is dus zaak om buiten de appstore zoveel mogelijk downloads te gaan genereren om in de toplijstjes te komen en te blijven.” Iets waarbij de 32.000 gebruikers van de online beta-versie van MyAlbum flink mee hebben geholpen.

myalbum-app

De stijl van Apple

Hoewel het beïnvloeden van de werking van de App Store is voorbehouden aan Apple zelf, heeft de Schiffart wel een idee hoe het kwam dat zijn app zo prominent naar voren is gekomen: “De app was nieuw en had nog helemaal geen downloads, Apple heeft de app bij het reviewen waarschijnlijk direct aangemerkt als ‘featured’.” Volgens de Schiffart kijkt Apple daarbij naar een aantal criteria. “Sluit het aan op de stijl van Apple, maakt het goed gebruik van de mogelijkheden die de Apple hardware biedt, is het een intuïtieve interface. Kort samengevat, zou deze app ervoor kunnen zorgen dat er uiteindelijk meer Apple hardware wordt verkocht? Foto en video is uiteraard een stokpaardje voor Apple waar ze met hun hardware zwaar op inzetten en waar MyAlbum een mooi, innovatief platform voor biedt.”

3.000 downloads per dag

Het legt de startup uit Joure geen windeieren. Na vijf dagen stond de teller al op 18.000 downloads. Dagelijks komen daar 3.000 downloads bij, aldus de Schiffart. “De meesten komen momenteel uit de VS. Downloads uit Europa zijn afkomstig uit voornamelijk Frankijk, de UK, Duitsland, Nederland en Italie. Ik kan wel heel stoer doen, maar wij hadden zeker niet durven dromen dat we in 5 dagen al 18.000 downloads zouden behalen. De aanmeldingen voor de beta zitten sinds mei op 32.000 en daar waren we al heel trots op. Wel toont het grote aantal downloads de potentie van ons product. Visual stories zijn toch de volgende stap in de evolutie voor foto en video sharing.”

MyAlbum voor Android

De iPhone app is hier te downloaden, een speciale app voor de iPad is nog in de maak en moet in de herfst van dit jaar klaar zijn. Ook aan een Android-variant wordt nog gewerkt, aldus de startup. Die moet eind 2015 beschikbaar komen.

Leave a Reply

*