‘Tovertafel’ voor ouderen meest innovatieve startup bij New Ventures

|

|

Last update:

De Harderwijkse startup Active Cues is volgens New Ventures de meest innovatieve startup. Het bedrijf maakt interactive, lichtgevende ‘tovertafels’ voor ouderen die lijden aan dementie, wat bij de jury van het programma in de smaak viel. Active Cues pakt daarmee € 25.000 aan prijzengeld. Startups BedrijfsOorcheck en PowerWindow waren ‘runner up’ in het programma.

Tovertafel

De Tovertafel van Active Cues werd uiteindelijk uit totaal 300 deelnemende teams gekozen als de meest innovatieve. Tovertafel is overigens een groot woord: Active Cues levert een projector die aan het plafond gehangen moet worden. Welke tafel daar uiteindelijk onder staat doet niet ter zake. Via infrarood sensoren worden bewegingen gevolgd, waar de projecties vervolgens op reageren.

Ouderen stimuleren

De tovertafel is een idee van Hester Anderiesen die aan de TU Delft en VU Amsterdam promotienderzoek heeft gedaan op de Active Cues die vooral aan dementie lijdende ouderen geestelijk en fysiek moeten stimuleren. Zo kan in verzorgingstehuzen eenvoudig worden voorkomen dat bewoners wegzakken in apathie. Het onderzoek leidde tot 7 verschillende, eenvoudige en vrolijke spellen voor ouderen. Ze variëren van het overgooien van een virtuele strandbal, tot het wegvegen van herfstbladeren of het spelen met rijmpjes. Volgens de jury van New Venture is dit “een breed toepasbare oplossing voor een maatschappelijk probleem binnen een steeds groter wordende doelgroep”. En dat levert dus geld op.

Oortest en stroomopwekkende ramen

Twee runners-up kregen elk € 10.000 aan prijzengeld. Bedrijfsoorcheck is een online hoortest voor werknemers die in lawaai werken, ontwikkeld door de Nationale Hoorstichting, AMC en LUMC. Waar veel non-profit organisaties momenteel bezig zijn om zichzelf te commercialiseren, is Bedrijfsoorcheck de eerste die dit volgens de jury goed op de rit heeft. Amsterdamse startup PowerWindow ontwikkelt ramen die op ingenieuze wijze zonlicht omzetten in schone energie. “De winnende concepten van dit jaar zijn schaalbaar, goed te exporteren en bieden oplossingen voor actuele maatschappelijke problemen binnen de gezondheidszorg en de duurzame energievoorziening”, aldus juryvoorzitter Maurice Beckand Verwee.

Rij-inzicht en airbagriem

Tijdens de New Ventures award-uitreiking werd ook de ANWB Duurzame Mobiliteitsprijs uitgereikt. Startup Safe Driving Insights ging er met de prijzenpot van € 10.000 vandoor. De Delftse startup geeft organisaties en hun werknemers inzicht in hun rijgedrag. Het Haagse Wolk Company neemt de MedTech Innovatieprijs van € 5.000 in ontvangst voor hun airbagriem. Deze moet heupfracturen voorkomen bij ouderen. Deze prijs wordt aangeboden in samenwerking met het FME Cluster Life Sciences & Health en Holland HealthTech.

- A message from our partner -

Jaarlijks programma

Het New Venture programma wordt elk jaar gehouden voor innovatieve startups. New Venture en haar deelnemers worden hierbij ondersteund door het Ministerie van Economische Zaken en het Nederlandse bedrijfsleven. In het 16-jarige bestaan heeft New Venture naar eigen zeggen 17.500 ondernemers begeleid en 20.000 banen gecreeërd.

Topics:

Follow us:

Dennis de Vries

Writes about technology for as long as anyone remembers. Hangs out with Apple, Samsung and Sony, but is just as interested in the Google-killer you're currently building in your parents' garage. You can reach him via [email protected]

Share to...