Amsterdamse taxichauffeur begint uit frustratie eigen taxi-startup

|

|

Last update:

Zijn er niet al genoeg taxi-startups een vroege (TomTom Taxi) of een stille (Cabster) dood gestorven in de strijd met Uber? UGO probeert het met een pivot via een partner en claimt meteen de grootste te zijn van Nederland, Freshcabs in Tilburg en Den Bosch laat chauffeurs bieden op de ritprijs en nu is er de app met de (afgrijselijke) naam SELMS, bedacht uit frustratie door een taxi-chauffeur zelf.

‘High standard taxi service’ SELMS

Mourad Berouijel El Kadiri is zijn naam, en volgens het (ronkende) persbericht is hij ‘een Amsterdamse ondernemer en taxichauffeur die graag het goede voorbeeld wil geven’. SELMS noemt zich op de site ‘your high standard Amsterdam taxi service’. Waar SELMS zich in zegt te onderscheiden is de mogelijkheid vooraf te reserveren en een all-in prijs te ontvangen, maar bij mij gaf hij bij de ritprijs alleen maar 17,50 euro aan. Voor een rit die zelfs met Uber Lux nog geen vijftien euro kostte (vijf met UberPOP).

All-in tarief

De service start in Amsterdam en wordt in 2016 verder nationaal uitgerold. De SELMS-app kiest voor een standaard all-intarief waarbij de kosten van de taxirit transparant zijn, mede als tegenhanger van surge pricing – het systeem om bij drukte de prijzen op te krikken. Ook is het mogelijk van tevoren te reserveren én ter plekke een prijsinschatting te zien, maar bij mij leek dat dus niet te werken. Ook accepteren ze American Express noch Paypal, dus voor de lokale markt is het allemaal wat niche dit.

Macbook-en-iPad-1024x546

Strenge selectie bij taxi-startup

SELMS wil vooral de strijd aangaan met de illegale taxichauffeurs. De taxichauffeurs worden online en offline gescreend aan de hand van strenge eisen, aldus El Kadiri. Ze zeggen het niet met zoveel woorden, maar de startup hint daarmee overduidelijk op UberPOP. “Wat het bedrijf SELMS onderscheidt, is de strenge selectie van taxichauffeurs, die online en offline wordt gedaan. Hiernaast moeten de chauffeurs in het bezit zijn van een verklaring omtrent het gedrag (VOG; een bewijs van goed gedrag), ruime stratenkennis van Amsterdam en dekkende verzekering en papieren om als taxichauffeur in zowel Nederland als de rest van Europa te mogen rijden.”

Taxi herkennen

Uiteraard is er ook bij deze taxi-startup een ratingsysteem, net als bij Uber krijg je een foto, het kenteken en het mobiele nummer van de chauffeur te zien. Daarmee kunnen ze de taxi herkennen. De app, ontwikkeld door Linden Mobile, ziet er gelikt uit, maar een taxi bestellen ging zo traag, dat ik de rit cancelde. De mobiele site deed het ook nauwelijks. Ook was er maar een taxi te zien, aan de andere kant van de stad. Kinderziektes, ongetwijfeld.

- A message from our partner -

Niet zo spannend

Verder is het allemaal niet zo spannend of onderscheidend, daarbij blijkt de app gebouwd op enterprise-platform Heroku, wat in elk geval stabiliteit garandeert. De taxi-app is er vooralsnog alleen voor iOS, de auto’s zijn er in de smaken Deluxe (Mercedes C-Klasse, vergelijkbaar met Uber Black), VIP (Uber Lux) en VAN (een busje voor max. 6 personen). Samenvattend: wij wensen Mourad veel succes, want je moet of superslim, of knettergek zijn als je tegen de miljarden van Uber wilt opboksen.

Hier kun je SELMS downloaden.

Topics:

Follow us:

Remco Janssen

Remco Janssen founded Silicon Canals in 2014 and is its CEO and publisher, responsible for partnerships and business development. He is an expert in digital media, covering European startups, scale-ups, and venture capital. In the past, he founded Proudly Represents, the Netherlands’ first communications and PR agency for tech startups while mentoring hundreds of them. Prior to that, he worked at Europe’s first food order website, Urbanbite, and was a football journalist for Dagblad De Pers. He holds a Bachelor’s degree in Journalism from the University of Applied Sciences Utrecht.

Share to...