Durfinvesteringsfonds van Mark Zuckerberg investeert in Adyen, nu 2 miljard waard

Durfinvesteringsfonds van Mark Zuckerberg investeert in Adyen, nu 2 miljard waard

This article will take you 2 minute(s) to read

Een klapper van een investeringsronde voor de Nederlandse unicorn en betalingsverkeerbedrijf Adyen. Durfinvesteringsfonds Iconiq, een mysterieus genootschap van Silicon Valley-miljardairs zoals Mark Zuckerberg, zit achter de investering. Hoeveel Iconiq precies in Adyen steekt is niet bekend, maar na deze investeringsronde heeft Adyen een waarde van $2,3 miljard (2 miljard euro). Terwijl de Amsterdamse onderneming vorig jaar nog op $1,2 miljard werd gewaardeerd.

Iconiq

Bekende miljardairs als Mark Zuckerberg van Facebook, Jack Dorsey van Twitter en Reid Hoffman van LinkedIn participeren in het geheimzinnige Iconiq. Persberichten stuurt het genootschap niet en ook over investeringen laten ze zich niet uit. Het enige dat Adyen CEO Pieter van der Does naar buiten mag brengen, is dat zijn onderneming as we speak wordt gewaardeerd op $2 miljard.

Adyen

Het in 2006 opgerichte Adyen is een zogenaamde payment service provider en regelt betaalmogelijkheden voor allerlei typen bedrijven: van een aankoop op Groupon tot de pinautomaat bij de plaatselijke groenteboer. Vorig jaar haalde het bedrijf al een investering van $250 miljoen binnen, dat maakte Adyen in één klap een unicorn.

Sterke positie

Volgens Adyen speelt geld niet de belangrijkste rol in deze investeringsronde. Het is de fintech unicorn vooral te doen om de sterke positie van Iconiq. De samenwerking opent nieuwe deuren.  Op dit moment werkt Adyen samen met de tien grootste internetbedrijven van de VS, maar het bedrijf heeft het verlangen om deze lijst verder uit te breiden (Apple is bijvoorbeeld een grote afwezige). Daarnaast krijgt Adyen met het geld de mogelijkheid om verder uit te breiden en talentvolle teams via overnames in huis te halen.

IPO/ Beursgang

Adyens groei komt op een moment dat twee andere betalingsverkeerbedrijven, First Data en Worldpay, zich opmaken voor een beursgang. Maar volgens van der Does is een beursgang op korte termijn niet aan de orde. De komende jaren zijn Adyens pijlen gericht op uitbreiding. Maar een uiteindelijke beursgang, dat wil van der Does niet uitsluiten…

Leave a Reply

*