Amsterdamse startup helpt cyberaanvallen voorkomen in plaats van genezen

|

|

Last update:

Het is voor bedrijven steeds belangrijker zich te wapenen tegen cyberaanvallen. Nu scannen IT-jongens nog hun systemen om een aanval op te sporen en op te lossen, binnenkort kunnen ze zelf in de aanval. Dankzij de Amsterdamse startup EclecticIQ die vanaf vandaag met een nieuw platform aanvallen helpt voorspellen en voorkomen.

Ken je vijand

Het platform bestaat uit een toolkit waarmee EclectIQ bedrijven voorziet van alle juiste informatie. Het helpt hen de vele data beter te verzamelen en analyseren. Ook kunnen zij hun resultaten delen met betrouwbare collega’s binnen en buiten het eigen bedrijf. Het idee hierachter is dat als analisten de dreiging beter leren kennen, ze aanvallen kunnen voorkomen en beter kunnen inschatten wat het effect van een mogelijke aanval (of verdediging is). Het platform is naar eigen zeggen ontwikkeld met een aantal grote financials en overheden, uitgebreid getest en nu dus voor uit ‘beta’.

Steeds meer georganiseerd

Threats, danger, attacks, fight, defense, weapons. De site van de startup staat vol oorlogstaal, om bang van te worden. Toch is er wel degelijk een noodzaak voor bedrijven om zich te verdedigen. In 2014 werden met 43 miljoen bij PWC bijna 50% meer cyberaanvallen gemeld dan in het jaar daarvoor. Deze aanvallen zijn allang niet meer het werk van de hackende buurjongen, steeds vaker zitten er grote goedgeorganiseerde criminele organisaties achter. Tegelijkertijd ligt er vanaf 2016 meer verantwoordelijkheid voor veiligheid bij het bedrijf zelf. Verliest een bedrijf belangrijke data, dan kan het daar wettelijk extra voor beboet worden.

2 miljoen investering

Met een zojuist ontvangen seed-funding van 2 miljoen euro van diverse angels uit verschillende Europese landen, krijgt de startup alle ruimte om de ‘strijd tegen cyberaanvallen’ met volle kracht voort te zetten. CEO Joep Gommers van EclecticIQ is blij dat er tegenwoordig meer aandacht voor cybercriminaliteit is. “Beveiliging hiertegen staat nu ook op het lijstje van het bestuur. Onze technologie kan bedrijven snel op gang helpen om zich te verdedigen tegen cyber aanvallen.”

Kantoor in Londen

Gommers zit momenteel in Londen, waar hij vanuit een tweede kantoor van EclecticIQ op zoek is naar personeel in de Engelse hoofdstad. EclecticIQ maakte onderdeel uit van de Cyber Security Incubator van de NAVO, die eerder dit jaar draaide. Daarnaast won het dit jaar de IPACSO innovatie award in de categorie ‘Cyber Security Service’.

Foto: EclecticIQ founders Raymon van der Velde en Joep Gommers

- A message from our partner -

Topics:

Follow us:

Dennis de Vries

Writes about technology for as long as anyone remembers. Hangs out with Apple, Samsung and Sony, but is just as interested in the Google-killer you're currently building in your parents' garage. You can reach him via [email protected]

Share to...