Nederlandse kinderzoekmachine WizeNoze haalt 1,75 miljoen euro funding

|

|

Last update:

Durf jij (je) kinderen zomaar onbegeleid het vuige wereld wijde web op te laten gaan? Voor je het weet zoeken ze op kaal poesje, om maar iets geks te noemen. De startup WizeNoze heeft daarom een zoekmachine ontwikkeld die de ‘kleintjes’ tot 15 jaar helpt bij het vinden van geschikte content. De Amsterdamse club laat vandaag weten €1,75 miljoen aan financiering te ontvangen van het Ministerie van Economische Zaken, via Innovatiekrediet en dankzij twee particuliere investeerders (een Nederlander en een Duitser) die gespecialiseerd zijn in edtech. 

Zoekmachine WizeNoze

De zoekmachine van WizeNoze helpt kinderen hun zoekvragen te formuleren en geeft ze leeftijdsspecifieke en betrouwbare resultaten. Zo krijgt een kind van zes jaar meer plaatjes en minder tekst dan een kind van twaalf. WizeNoze verspreidt haar technologie op scholen en thuis via hardware bedrijven, via educatieve uitgevers en via andere leveranciers. Meer dan 78% van de Nederlandse kinderen tussen de twee en zes jaar en bijna alle kinderen die ouder zijn dan acht gebruiken internet. 80% van hen gebruikt Google om informatie op te zoeken.

Steve Jobs School

Maar als een kind online naar informatie zoekt, vindt het vaak content die veel te moeilijk is. Bovendien is die content niet gedifferentieerd naar leeftijd. Ook zijn de bronnen vaak volstrekt niet relevant. Een van de organisaties die de junior zoekmachine daarom omarmt is de Steve JobsSchool. “We zijn van plan de zoekmachine na de zomer in onze scholen te introduceren”, zegt internetondernemer Maurice de Hond, oprichter van de Steve Jobs School. Ook Kurio integreert de zoekmachine binnenkort in zijn kinder-tablets. 

Weinig content

Tijdens het bouwen van de zoekmachine liep het WizeNoze team tegen een ander probleem aan. Er is op het internet te weinig leeftijdsspecifieke content voor kinderen. Om dit op te lossen maakt WizeNoze de Content Editor. Hiermee kunnen redacteuren en auteurs semi-automatisch een tekst voor volwassenen omzetten naar een leeftijdsspecifieke tekst voor kinderen. De Content Editor helpt organisaties zoals mediabureau’s, sportverenigingen, musea, ziekenhuizen en anderen met het schrijven van relevante content voor kinderen door automatisch verbetersuggesties qua grammatica en (simpelere) woordkeus.

Vrouwelijke founder

WizeNoze is opgericht door Diane Janknegt, een voormalig Microsoft-directielid en – yes!- eindelijk weer eens een succesvolle vrouwelijke Nederlandse founder om trots op te zijn, en Theo Huibers als voorzitter van de Raad van Advies. Met het groeigeld bouwt Janknegt nu aan een internationaal team van onderwijzers, wetenschappers en ontwikkelaars gespecialiseerd in kind-computer-interactie, taaltechnologie en machine learning. Hier aanmelden voor de betaversie.

- A message from our partner -

Topics:

Follow us:

Remco Janssen

Remco Janssen founded Silicon Canals in 2014 and is its CEO and publisher, responsible for partnerships and business development. He is an expert in digital media, covering European startups, scale-ups, and venture capital. In the past, he founded Proudly Represents, the Netherlands’ first communications and PR agency for tech startups while mentoring hundreds of them. Prior to that, he worked at Europe’s first food order website, Urbanbite, and was a football journalist for Dagblad De Pers. He holds a Bachelor’s degree in Journalism from the University of Applied Sciences Utrecht.

Featured events | Browse events

June

20junAll Day21TNW Conference 2024The next web is now. 20% with SILICONCANALS20

Share to...