Nóg een Nederlandse Airbnb voor campers: “Wij bellen met al onze verhuurders”

|

|

Last update:

Als het succes van AirBNB ons iets geleerd heeft, dan is het wel dat we op eenzelfde manier ook net zo goed onze auto’s, boten of campeerspullen kunnen verhuren. Dat heeft geleid tot een keur aan p2p-verhuur startups als Barqo, Goboat en Snappcar. En als de snelle opkomst van die startups ons dan weer iets geleerd heeft, dan is het wel dat concurrentie nooit ver weg is. Een aantal weken geleden schreven we over Goboony.nl als Airbnb voor kampeerders. Vrijwel tegelijkertijd is in Den Haag de startup Camptoo begonnen; wederom een Airbnb voor kampeerders.

Caravanlozen op de camping

Het concept mag inmiddels als bekend verondersteld worden. Veel Nederlanders hebben een camper of caravan, maar gebruiken die maar enkele weken per jaar, terwijl hij de rest van de tijd staat te verpieteren in een stalling. Een strak opgezet p2p initiatief kan er dan voor zorgen dat die mensen tussentijds wat verdienen aan hun anders nutteloze investering, terwijl caravanlozen voor een zacht prijsje eens met iemand anders’ spullen kunnen camperen. De deeleconomie aan het werk.

Deelit en Studieboekendelen

Oprichter van Camptoo Martijn Peeters ziet het helemaal zitten met die sharing economy. Eerder begon hij al Studieboekendelen.nl, een – laten we het gewoon zo noemen – AirBNB voor schoolboeken. Onder de noemer ‘Deelit‘ had hij daarmee succes bij de New Venture startup competitie. Daarna wilde Peeters dat concept iets groter aanpakken: “Uiteindelijk is Nederland kampeerland bij uitstek. Zeker bij dure zaken als caravans en campers kun je als platform veel waarde toevoegen. Wij doen dat door voor verhuurders veel zaken uit handen te nemen, zoals verzekeringen en pechhulp.”

Verzekering en pechhulp

Camptoo heeft daarvoor een samenwerking gezocht met Spitz en Bovenmij verzekeringen. Op de site staat dat de website voor verhuurders het verzekeringsgeld voorschiet. Peeters: “Als een camper of caravan voor het eerst verhuurd wordt, houden we de opbrengsten van 10 dagen achter om daarmee de verzekeringen van het hele jaar te betalen.” Dit is overigens optioneel, verhuurders kunnen ook hun eigen zaakjes regelen. Verdere service die de startup biedt is pechhulp, waarvoor ze contact hebben met een netwerk aan dealers in Nederland.

camptoo-website

De concurrentie

Daarmee onderscheidt het Haagse Camptoo zich van de concurrenten uit Utrecht, Goboony. Peeters: “Zij hebben er voor gekozen alleen op de geldstroom te zitten en puur als marktplaats te dienen. Wij kiezen er op onze beurt voor daar meer service aan te koppelen en zoveel mogelijk zaken te regelen voor huurders en verhuurders.” Gaan beide startups elkaar niet op een bepaald punt in de weg zitten? “Dat is goed mogelijk,” zegt Peeters. “Maar dat is ook niet iets waar ik bang voor ben.”

- A message from our partner -

Wekelijks even bellen

Camptoo heeft momenteel 83 campers en caravans op de site staan. Peeters: “Het is grappig om te zien dat er ook veel sociaal contact uit ontstaat. Mensen die van elkaar huren gaan vaak eerst even bij elkaar op de koffie om kennis te maken. Eigenaren van campers en caravans vertellen natuurlijk erg graag over hun bezit.” Hoe Peeters weet wat huurders en verhuurders onderling bespreken? “We bellen regelmatig met alle verhuurders. Gewoon, om te kijken hoe het gaat. Nu kan dat nog, maar ik weet niet zeker of we dat gaan volhouden zodra we erg gaan groeien.”

Uitbreiding naar Europa

Van de te huren caravans en campers staan er enkele in het buitenland, maar alles is momenteel nog alleen voor Nederlandse huurders beschikbaar. Maar buitenlandse uitbreiding staat op de planning, aldus Peeters: “Via New Venture kregen we een ingang bij de ANWB die we uiteindelijk als partner konden rekenen. Dan kun je dan weer je idee bespreken voor soortgelijke organisaties in andere landen. Ergens na de zomer spreken voor de ADAC in Duitsland en kunnen we ook in Scandinavië terecht.”

Leapfunder

Camptoo is begin dit jaar van start gegaan en beleefde zijn lancering tijdens de vakantiebeurs in januari. Verdere funding hebben ze nog niet gehad. Peeters: “We hebben gewoon heel veel zelf gedaan. Verder worden we ondersteund door partners als de ANWB en Nederlandse camperclub NKC, die onze startup onder de aandacht brengt bij de leden.” Om eerste funding rond te krijgen heeft Camptoo een campagne gestart op Leapfunder die binnenkort afloopt.

Foto: Team Camptoo, met links Martijn Peeters.

Topics:

Follow us:

Dennis de Vries

Writes about technology for as long as anyone remembers. Hangs out with Apple, Samsung and Sony, but is just as interested in the Google-killer you're currently building in your parents' garage. You can reach him via [email protected]

Share to...