[Opinie] Waarom Nederlandse startups niet alleen maar aan bullshit-bingo doen

|

|

Last update:

Beste Rutger Bregman, ik zal maar met de deur in huis vallen: ik kreeg een beetje de pest in van je artikel op De Correspondent. Misschien is het je aanmatigende toontje, misschien is het het feit dat je dezelfde zaken die je startups verwijt, als argumentum ad hominem terug kan kaatsen naar De Correspondent. Of misschien het gegeven dat je overduidelijk gespeend van kennis maar wat roept. Ik weet het niet.

Opsomming

Het is maar wat je wilt zien. Laat ik eerst maar een korte opsomming maken van Nederlandse startups die wel bezig zijn met – op wat voor manier dan ook – kanker te genezen. Of ziektes, laten we het breder trekken: zomaar even een greep uit de (grote) investeringsrondes en acquisities die er omtrent Nederlandse medtech-startups hebben plaatsgevonden:

MyTomorrows

De startup MyTomorrows biedt toegang tot early stage medicatie, opdat (uitbehandelde) patiënten mee kunnen draaien in een clinical trial en eerder kans zien op genezing. Funding: 4,5 miljoen dollar.

Mint Solutions

De startup Mint Solutions zorgt ervoor dat verplegend personeel nooit meer misgrijpt met medicatie met hun scanner MedEye. Is dat belangrijk? Ja, want 20% van de patienten krijgt verkeerde medicatie of dosering, wat het herstelproces aanzienlijk vertraagt danwel dodelijk kan zijn. Funding: 6 miljoen dollar.

Sapiens

De startup Sapiens, een spinoff van Philips, is bezig een methode te ontwikkelen voor deep brain stimulation om hersenziektes als Parkinson en essential tremor te genezen. Goed, het is geen kanker, maar met een rap ouder wordende populatie is het een probleem van wereldformaat. Ook al waren ze pas in de testfase (een medtech-startup doet er jaren over om op de markt te komen), de grootste speler van de wereld Medtronic heeft het bedrijf gekocht voor 200 miljoen euro.

LUMICKS

De spin off van de Vrije Universiteit LUMICKS brengt een apparaat op de markt waarmee live filmpjes gemaakt kunnen worden van de interactie van moleculen met een DNA-molecuul. Zo kun je processen gaan begrijpen waarbij het DNA aangetast wordt, zoals dat bij kanker gebeurt. Funding: 250.000 euro via Take-off.

- A message from our partner -

Greep uit de startups

Dit is maar een greep uit de startups die mij zo te binnen schoten. Ja, er zijn ook zat startups die een oplossing hebben voor #firstworldproblems zoals het bestellen van pizza (Takeaway) of krijgen van korting op een wasmand bij de Blokker (Scoupy, #disclosure: ooit voor gewerkt). Kom op zeg, we leven in een markteconomie. Startups zijn geen charitatieve instellingen. Er moet geld verdiend worden! Brood op de plank! Daarbij, ze zijn wel een gigantische banenmotor, en ook branches als retail, food, hospitality hebben innovatie nodig. Anders gaan bedrijven kapot, staan de werknemers op straat.

Niet allemaal sexy

Het is alleen niet allemaal zo sexy als health & medtech-startups, dat geef ik ruiterlijk toe. Dat er echter in Nederland alleen al genoeg interessante innovaties ontwikkeld worden om van de wereld een gezondere plek te maken, staat buiten kijf. Weleens gehoord van Ocean Cleanup, WeShareSolar, Eternal Sun, Finch Buildings? Zo kan ik nog wel even doorgaan in andere categorieën. Dat je startups zo makkelijk in een hoekje drukt en beticht van bullshit-bingo, vind ik dan niet alleen een journalistieke faux-pas, maar zelfs een tikkeltje aanmatigend. Doe de volgende keer in elk geval je huiswerk, als je weer iets volkomen misplaatst roept.

Foto: Barry Adams/Flickr/CC by-nc-sa 2.0

Topics:

Follow us:

Remco Janssen

Remco Janssen founded Silicon Canals in 2014 and is its CEO and publisher, responsible for partnerships and business development. He is an expert in digital media, covering European startups, scale-ups, and venture capital. In the past, he founded Proudly Represents, the Netherlands’ first communications and PR agency for tech startups while mentoring hundreds of them. Prior to that, he worked at Europe’s first food order website, Urbanbite, and was a football journalist for Dagblad De Pers. He holds a Bachelor’s degree in Journalism from the University of Applied Sciences Utrecht.

Share to...