Wederom miljoeneninvestering voor groene energie-startup

|

|

Last update:

Na Zonnepanelendelen, Big Solar en Thuisbaas valt ook duurzame energiestartup Vandebron met de neus in de miljoenen. De Amsterdamse startup gaat al twee jaar de strijd aan met net-niet-groene stroom. Dat loopt zo goed, dat de Amsterdamse onderneming deze week opnieuw een grote investering binnenhaalde. Na een eerdere recordinvestering van onder andere de Rabobank en het WNF, is het nu de beurt aan het Amsterdamse Klimaat- en Energiefonds AKEF. Dit fonds, opgericht door de gemeente Amsterdam, stelt €2 miljoen beschikbaar.

Duurzame stroom uit jouw buurt

Vandebron, we houden ze al een tijdje in de gaten, helpt klanten in het ingewikkelde web van groene energie, die vaak helemaal niet zo groen is. Met buitenlandse certificaten kun je fossiele brandstoffen namelijk als duurzaam verkopen, aldus de startup. Wil je zeker weten dat je betaalt voor echt duurzame stroom, dan kun je op Vandebron lokale leveranciers vinden. Bijvoorbeeld de boer net buiten de stad die zelf stroom opwekt en zijn overschot wil verkopen.

Stroom uit de RAI

Deze boer krijgt dan een betere prijs voor het verkopen dan voor het terugleveren aan de energieleverancier. Tegelijkertijd kun je jezelf gegarandeerd groen noemen. Met de nieuwe injectie van twee miljoen wil Vandebron meer Amsterdamse klanten werven. Als de vraag in de hoofdstad naar lokale duurzame stroom toeneemt, zullen ook daar kleine leveranciers kiezen voor meer zonnepanelen en windmolens. Niet alleen kleine leveranciers kunnen meedoen, zo laat Vandebron weten met de RAI in onderhandeling te zijn om het aantal zonnepanelen op het dak uit te breiden. Momenteel produceert het congrescentrum genoeg stroom om zichzelf te bedruipen, in de toekomst gaat het wellicht ook de buurt voorzien van zonne-energie.

Funding van AKEF

In 2013 haalde Vandebron al een eens een investering op van €2,5 miljoen, daarnaast hebben nog een aantal informals geïnvesteerd. De nieuwe investering is afkomstig van het Amsterdams Klimaat & Energiefonds, een fonds van 45 miljoen dat het gebruik van schone energie in Amsterdam stimuleert door middel van risicodragende investeringen. Zo stak het eerder al grote bedragen in Big Solar, een startup die mensen zonnepanelen laat leasen. Het fonds is opgezet door de gemeente Amsterdam en wordt beheerd door e3, wat weer een combinatie is van Privium Fund Management, ewic, Libertus Energy Finance en INNAX. De 45 miljoen is, zo merkt het Parool op, afkomstig uit de verkoop van Nuon door de gemeente.

Foto: team Vandebron

Topics:

Follow us:

Dennis de Vries

Writes about technology for as long as anyone remembers. Hangs out with Apple, Samsung and Sony, but is just as interested in the Google-killer you're currently building in your parents' garage. You can reach him via [email protected]

Share to...