Vinyl is terug, dus ‘Spotify voor vinyl’ krijgt relaunch

|

|

Last update:

Terwijl de verschillende muziekstreamdiensten elkaar de tent uitvechten voor de gunst van de gebruiker, is er een opmerkelijk muziekmedium bezig met een opmerkelijke opmars. Of eigenlijk: wederopstanding. Vinyl wordt steeds populairder. Tijd voor de Hilversumse startup Vinylclub.nl om de deuren te openen van hun groothandel voor lp’s.

LP’s tegen inkoopprijs

Vinylclub is een webshop die LP’s, maar inmiddels ook cd’s en films, verkoopt tegen de prijs waarvoor winkels en andere muzieksites ze inkopen van platenmaatschappijen en distributeurs. Per lp scheelt dat, als je het aanbod vergelijkt met een normale webwinkel, zo’n 5 tot 8 euro. Klanten die willen kopen via Vinylclub moeten eerst lid worden, wat €9,95 per maand kost. “Dat heb je er na één aankoop gemakkelijk uit”, zegt Matthijs van Ewijk. Samen met Martijn Geurts richtte hij Vinylclub op. Dat was in 2011, maar pas nu moet de club echt van de grond komen.

Van een bepekte markt…

“In 2011 begonnen we met het idee voor een aantal vrienden”, legt Van Ewijk uit, zelf ook lp-fanaat. “Uiteindelijk besloten we er in 2013 echt werk van te maken. Er was veel animo voor het idee, maar de markt was er toen nog niet helemaal klaar voor. Voor echte handel was het aantal klanten beperkt en veel lp’s werden in kleine aantallen gedrukt waardoor de levertijden lang waren.”

…tot booming business

Hoe anders is dat twee jaar later. De vinylverkoop zit al een tijdje in de lift. Dat blijkt niet alleen uit cijfers van de belangenorganisatie van de entertainmentindustrie NVPI, Billboard.com of uit cijfers van Engelse verkopen, weet Van Ewijk: “Neem een platenzaak als Concerto. Die halen inmiddels 60% van hun inkomsten uit vinyl.” Ook voor andere speciaalzaken is de verkoop van LP’s inmiddels een belangrijke, wellicht de belangrijkste bron van inkomsten. Ewijk: “Vinyl is uit de grote ketens verdwenen. Daar is een mooie nichemarkt uit ontstaan.”

vinylclub founders
Vinylclub founders Martijn Geurts (l) en Matthijs van Ewijk

100.000 lp’s aangeboden

Vinylclub wil niet in dat vaarwater gaan zitten. Van Ewijk: “Voor veel mensen is het kopen van of zoeken naar een plaat echt een beleving. Daarvoor zijn platenzaken ideaal.” Maar voor wie weet wat hij wil, en dat zo voordelig mogelijk thuis wil hebben, kan zijn startup uitkomst bieden. Vinylclub houdt zelf geen voorraden aan, maar op de website kan gewinkeld worden bij distributeurs of inkopers. Aankopen worden gebundeld en zonder marge verkocht. Vinylclub claimt op die manier een aanbod te hebben van 100.000 lp’s, aangevuld met 500.000 cd’s en 70.000 films.

Spotify voor vinyl

Na de lancering van de compleet nieuwe site, loopt het even storm zegt van Ewijk. In een nichemarkt betekent dat de site zo’n 400, 500 leden heeft. De balans moet nog even opgemaakt worden. Van Ewijk vergelijkt het verdienmodel, met het lidmaatschap, met dat van de Makro en Sligro. Maar ook een moderner voorbeeld wordt niet geschuwd door Van Ewijk: “Je kunt het ook zien als een Spotify of Netflix-model. Maar dan voor fysieke geluidsdragers.” Welkom in 2016.

- A message from our partner -

Topics:

Follow us:

Dennis de Vries

Writes about technology for as long as anyone remembers. Hangs out with Apple, Samsung and Sony, but is just as interested in the Google-killer you're currently building in your parents' garage. You can reach him via [email protected]

Featured events | Browse events

June

20junAll Day21TNW Conference 2024The next web is now. 20% with SILICONCANALS20

Share to...