Deze Nederlandse startup brengt zelfrijdende pakketjesbus op de weg

|

|

Last update:

Wekelijks besteedt Silicon Canals aandacht aan de unicorn, eunicorn, decacorn, kipcorn van de week. Rond eind maart komen, niet geheel verrassend, de gekste zaken voorbij. Ditmaal het USP van pakketjesstartup BoekUwZending.com.

Google probeert ‘t. Tesla probeert ‘t. Apple schijnt het te proberen. Maar BoekUwZending.com doet ‘t gewoon. De startup uit Nieuw-Vennep heeft nog deze week een zelfrijdende bestelbus op de weg die helemaal automatisch pakketjes ophaalt en wegbrengt.

Google als voorbeeld

Om de zelfrijdende auto de weg op te krijgen heeft Boekuwzending.com inspiratie opgedaan bij niemand minder dan Google, zo zegt de startup. Dat test tenslotte ook al een tijdje zelfrijdende auto’s. Het eerste prototype van het zelfrijdende Buzzie van BoekUwZending.com komt in samenwerking met de Technische Universiteiten van Delft, New York, Parijs en Hong Kong naar Nieuw-Vennep.

Buzzies van BoekUwZending

Rik Balder, directeur van BoekUwZending.com, zegt: “Wij noemen onze bussen Buzzies, een samenvoeging van Busjes en boekuwzending (BUZ). Ik ben supertrots dat ons zeer innovatieve bedrijf door de universiteiten is uitgekozen uit honderden inschrijvingen. De auto’s hebben een elektromotor en zijn nu nog gemaakt van standaard auto-onderdelen. We hebben gekozen voor een vriendelijk uiterlijk met in eerste instantie nog niet zoveel laadvermogen.”

Universiteit van Hong Kong

Echt hard gaat Buzzie ook nog niet. Volgens Balder heeft het voertuig een topsnelheid van 40 kilometer per uur. Dat is om de veiligheid te garanderen. In Californië zijn de auto’s al met succes op de openbare weg getest. Daarvoor heeft Balder nauw samengewerkt met Professor Zì Zou Shì, van de Universteit van Hong Kong. Beide staan op de foto bovenaan afgebeeld, Balder is de rechter persoon. Professor Zì Zou Shì zegt: ““Het prototype is vooral gemaakt met veiligheid in gedachte. De Buzzies hebben sensoren die dode hoeken wegnemen en zien objecten aankomen die meer dan twee voetbalvelden weg zijn, wat vooral handig is op drukke kruispunten.”

Zelfladend en -lossend?

Volgende week vrijdag – we hebben het hier voor de duidelijkheid over vrijdag 1 april – komt Professor Zì Zou Shì naar Nieuw-Vennep en neemt hoogstpersoonlijk plaats achter het stuur”, zo meldt het persbericht. Waarom er een stuur in de zelfrijdende auto zit is natuurlijk vraag twee. En vraag drie is wie de pakketjes gaat laden en lossen bij de bestelbus. Want als er alsnog iemand mee moet rijden om dat voor elkaar te krijgen dan kan diegene net zo goed de auto bestu…enfin, of deze proef heel veel voordeel oplevert, valt te bezien. Voor professor Zì Zou Shì maakt het niet veel verschil. Mocht dit experiment mislukken, dan kan hij zich altijd nog concentreren op zijn carrière als stockfotomodel.

- A message from our partner -

boekuwzending

Topics:

Follow us:

Editorial team

The editorial team of Silicon Canals brings you technology news from the European startup ecosystem. 

Share to...