Deze Nederlandse startup CEO heeft geen macht – en vindt dat prima

|

|

Last update:

Hoe zorgt een startup ervoor dat zijn werknemers het gelukkigst zijn? Op die vraag heeft het Amsterdamse trainingsplatform Springest het beste antwoord gevonden. Deze startup heeft de voor het eerst uitgereikte prijs NRC Nieuwe Helden 2014 gewonnen.  De onderscheiding wordt gegeven aan het bedrijf waarover de werknemers het meest positief zijn. Een gesprek met Springest-oprichter en startup CEO Ruben Timmerman over zijn manier van leiding geven.

Springest is een vergelijkingssite over alles wat met trainingen te maken heeft. Meer dan eens heeft de oprichter dan ook geroepen dat hij de ‘Amazon van trainingen wil worden’. Trainen is niet alleen het product wat het bedrijf verkoopt, ook het personeel wil Timmerman uitdagen en inspireren. Om dat voor elkaar te krijgen heeft hij – bijna – alle macht uit handen gegeven aan zijn werknemers.

Niet meer als een startup werken

0326d52
NRC Nieuwe Helden 2014 winnaar Ruben Timmerman

Ruben: “Toen we groeiden van 15 naar 25 medewerkers konden we niet meer als een startup werken. ’s Middags tijdens de lunch aan de keukentafel overleggen werd te chaotisch. Ik had toen de keuze; alles via een klassieke structuur inrichten of een andere manier zoeken.” Ervaring met het eerste systeem heeft Timmerman niet. “Ik heb maar één baas ooit gehad en dat ben ikzelf.”

Holacracy

Timmermans manier van leidinggeven werd Holacracy. Kort samengevat is dit het uitvoeren van GTD-werken op groepniveau. Dit komt erop neer dat alle taken verdeeld zijn over groepen, deze worden geleid door de zogeheten lead links. De groep als geheel bedenkt welke taken er moeten worden uitgevoerd, de lead link verdeelt deze. Iemand kan in verschillende groepen zitten en verschillende rollen hebben. Iedere cirkel heeft iedere week een meeting van ongeveer één uur.

Town Hall Meeting

Buiten de meetings van de kringen om zijn er andere bijeenkomsten. Iedere dag wordt er overlegd in de vorm van een scrum, en is er nog een zogeheten Town Hall Meeting. Dat deze bijeenkomsten meer tijd kosten dan een klassieke bedrijfsstructuur is niet het geval volgens Timmerman. Wat wél anders is, is de aanpak. Alleen informatie wordt top-down verspreid, de beslissingen worden in de kringen gemaakt.

nrc9-1500-500px“Vind vooral het wiel zelf niet uit” zijn je eigen woorden. Wat kan een andere ondernemer van jou leren over leiderschap?

Timmerman: “Transparant zijn. Bij ons is alles inzichtelijk voor iedereen, dus je kunt zien waar je buurman mee bezig is. Wij verzamelen alle mogelijke data, tot de hoogte van de bedrijfsbankrekeningen aan toe. Deze gegevens delen wij real-time in Google Sheets. Dat betekent wel dat je heel strikt moet zijn in je manier van werken. Iedereen werkt op dezelfde manier in één systeem.  Wij gebruiken daarvoor projectmanagement systeem Asana. Daarin houden de groepen elkaar ook op de hoogte van hun werk. Dat scheelt weer heel veel tijd, omdat ze nu, bijna geen, e-mails naar elkaar hoeven te sturen.

- A message from our partner -

Wat is voor jullie het belangrijkste bij een nieuwe werknemer?

“Hun houding en handelingssnelheid. De combinatie van die twee maakt dat mensen goed zijn in veranderingen en analyses maken. De specifieke skills die ze dan nog moeten kunnen, die leren we ze wel aan. Wij nemen geen mensen aan op basis van hun opleiding en ervaring.”

“Om ze die skills bij te brengen, hebben wij een grote interne helpdesk en moet iedereen €1.000,- per jaar uitgeven aan trainingen. Als een bepaalde training zinnig is en mensen mij daarvan kunnen overtuigen dan mag dat ook zeker meer zijn. Wanneer je niet meer weet waar je nog in getraind kan worden, heb je in principe een probleem. Maar wij hebben mentoren om je dan verder te helpen.”

NRC Nieuwe Helden 2014 Juryvoorzitter Mirjam Baars prijst je omdat je werknemers regelmatig van rol moeten veranderen. Willen je werknemers niet gewoon eens stilzitten zonder te moeten veranderen?

“Het vraagt inderdaad veel van onze mensen. Naast ze autonomie te geven, moeten we open zijn zodat ze goed weten waarover ze beslissen. Dat brengt een enorme verantwoordelijkheid met zich mee. We hebben natuurlijk wel het liefste dat ze de juiste beslissingen nemen. Er zijn nog geen mensen uitsluitend weggegaan om dit systeem, maar het heeft bij een aantal wel meegespeeld. Dat neemt niet weg dat voor de meeste mensen die bij ons werken dit systeem veel fijner werkt.”

Topics:

Follow us:

Editorial team

The editorial team of Silicon Canals brings you technology news from the European startup ecosystem. 

Featured events | Browse events

June

20junAll Day21TNW Conference 2024The next web is now. 20% with SILICONCANALS20

Share to...