Amsterdam opent vol de aanval op startup-steden Londen en Berlijn

Amsterdam opent vol de aanval op startup-steden Londen en Berlijn

This article will take you 3 minute(s) to read

De gemeente Amsterdam opent vol de aanval op de succesvolle startup-steden Londen en Berlijn. De stad trekt samen op met bedrijfsleven en kennisinstellingen om zo de kansen voor snel groeiende startups sterk te verbeteren. Wethouder economische zaken Kajsa Ollongren (D66, foto rechts) maakte gisteren goede sier met het actieprogramma StartupAmsterdam (pdf). De stad investeert de komende vier jaar ruim 5 miljoen euro om deze doelstellingen te verwezenlijken. Een mooi bedrag of een peuleschil?

Startups als banenmotor

Ondernemingen met technologisch slimme en innovatieve ideeën zijn van groot belang voor de economische groei van steden en landen, deze startups zijn de nieuwe banenmotoren, aldus de gemeente. De stad Amsterdam heeft een nijpend tekort aan technisch en ondernemend talent om aan de vraag van startups te voldoen. Wethouder Ollongren: “Onze ambitie is een plek naast Londen en Berlijn. Snelle groeiers in de technologie zijn van groot belang voor de economie van de stad. Een dynamische economie die verandert en kansen biedt aan al die ondernemers, denkers en uitvinders die zich Amsterdammer voelen, maar internationaal denken.”

Investeerders binden

Tevens wil de stad meer internationale en Nederlandse investeerders aan zich binden. De gemeente heeft nu meer dan 5 miljoen euro ter beschikking gesteld. Overigens een schijntje in vergelijking met Londen (Tech City, 60 miljoen pond publiek-privaat geld) en Dublin (175 miljoen dollar voor de periode 2012-2018). Het is al helemaal een peuleschil vergeleken met China, dat een venture fund van 6,5 miljard (!) dollar opent voor early stage startups. StartupAmsterdam gaat dat geld besteden aan de volgende actiepunten:

Doelen

 • Amsterdamse startups zijn beter in staat talent met relevante expertise aan te trekken uit binnen- en buitenland.
 • Amsterdam trekt meer internationaal en Nederlands kapitaal aan
 • Meer internationale startups vestigen zich in Amsterdam om verder te groeien.
 • Amsterdam krijgt een vaste plek in de top 3 van aantrekkelijke startup steden in Europa, samen met Londen en Berlijn.

Maatregelen

Talent

 • Startup & Coding Academies: jongeren en zzp-ers leren coderen en programmeren bij verschillende bestaande en nieuwe kennisinstellingen in de stad.
 • Coderen op scholen: StartupAmsterdam ondersteunt initiatieven die erop gericht zijn dat coderen op basisscholen, middelbare scholen en universiteiten even standaard worden als rekenen en taal.
 • Online startup job advertising: StartupAmsterdam helpt bedrijven die personeel zoeken met het slim en gericht plaatsen van vacatures.

Kapitaal

 • Capital Week Amsterdam: StartupAmsterdam wil het evenement Capital on Stage naar de stad halen. Tientallen investeerders en honderden startups ontmoeten elkaar op deze conferentie.
 • Kapitaal connectie: Nederlands kapitaal, in bijvoorbeeld pensioenfondsen en familiebedrijven, wordt beperkt belegd in startups. StartupAmsterdam organiseert bijeenkomsten en evenementen om deze partijen te verbinden met startups.

Zichtbaarheid

 • StartupAmsterdam Portal: website met informatie voor startups en investeerders over wetgeving, cursussen, locaties van startups in de stad, evenementenkalender, etc.
 • Corporate partner programma: 25 grote Amsterdamse bedrijven sponsoren StartupAmsterdam en delen hun netwerk en kennis.
 • Global Startup Events: bekende en gerenommeerde buitenlandse evenementen worden naar Amsterdam gehaald. Voorbeelden zijn TechChrunch Disrupt EU, Maker Faire, Wearables Wednesday.
 • Startup City Branding: zichtbare uitingen, online en in de stad door middel van posters en billboards.
 • Concentratie van startup activiteiten: StartupAmsterdam wijst – samen met de sector – de belangrijkste fysieke startup clusters in de stad aan.

Bron: gemeente Amsterdam

Leave a Reply

*