Universitaire tech-incubators Yes!Delft en UtrechtInc bij top van Europa

Universitaire tech-incubators Yes!Delft en UtrechtInc bij top van Europa

This article will take you 3 minute(s) to read

Dat startupland Nederland hard aan de weg timmert blijkt uit de Europese ranglijst voor universitaire incubators, de UBI Index 2015. De Nederlandse incubators Yes!Delft en UtrechtInc hebben beiden een plekje in de top 10 weten te veroveren, dat werd dinsdag in Turijn bekendgemaakt. De blijdschap om de internationale erkenning is bij beide incubators groot.

Groei netwerk Yes!Delft

Yes!Delft schiet van de negende naar de vierde positie. “Op veel indicatoren van de index scoren we een stuk hoger dan het voorgaande jaar. Dat heeft vooral te maken met de groei van ons netwerk, zowel van launching customers als investeerders”, reageert Sagar Boers, Marketing Manager van Yes!Delft. UtrechtInc komt nieuw binnen op de zesde plek. De lijst wordt aangevoerd door de Britse incubator SETSquared, een samenwerking tussen vijf Britse universiteiten.

Internationale erkenning

“We zijn ontzettend trots dat we in de top 5 van Europa staan. Yes!Delft is nu 10 jaar bezig om de groei van tech startups te versnellen. Ook werken we continu aan het verstevigen van ons programma en netwerk, het is dus echt een erkenning dat de effecten hiervan ook op Europese schaal zichtbaar zijn”, aldus Boers.

Welvarende jaren

Ook bij UtrechtInc is de trots groot: “Wij hebben welvarende jaren achter de rug en zijn enorm gegroeid. Deze plek binnen de top van Europa is een erkenning van de impact die wij met onze startups maken. Het is de bevestiging dat we op de goede weg zitten”, vertelt Roel Raatgever,  Managing Director van UtrechtInc.

Nieuwe kansen

Naast de erkenning, opent de hoge positie nieuwe deuren. “Dankzij deze ranking staan we op het netvlies van nieuwe partijen. Meer investeerders, ook uit het buitenland, kijken onze kant op. Daarnaast werkt het ook in ons voordeel bij het werven van nieuwe bedrijven, startups en mentoren. Onze nieuwe vleugel gaat straks nog groter worden”, aldus Raatgever.

Nederland als startupland

“Deze toppositie zet YES!Delft als incubator op de kaart, maar ook Nederland als startupland. Geen enkel ander land heeft twee incubators met zo’n hoge notering. Dit is iets waar Neelie Kroes zich met StartupDelta hard voor maakt in Europa. Wij blijven ons richten op het bieden van de beste programma’s voor ondernemers en het helpen versnellen van hun technologische ideeën”, vertelt Boers.

Ondernemende wetenschappers

Het feit dat wetenschappers ondernemender worden draagt volgens Raatgever ook bij aan het succes: “Ondernemen wordt door wetenschappers steeds vaker gebruikt om hun bevindingen snel op de markt te brengen. Zo is hun kennis sneller van nut in de maatschappij en hebben ze veel meer impact.”

Shortlist UBI Global

Op 25 november wordt de UBI Global lijst, de lijst met 25 beste universitaire incubators uit de wereld, bekend gemaakt. Met zo’n hoge notering op de Europese lijst staan YES!Delft en UtrechtInc op de shortlist om ook in deze lijst opgenomen te worden.

Leave a Reply

*