YES!Delft pleit voor ‘startup-proof fonds’ bij Europees Parlement

YES!Delft pleit voor ‘startup-proof fonds’ bij Europees Parlement

This article will take you 2 minute(s) to read

Volgens Pieter Guldemond, directeur van YES!Delft, zijn Europese fondsen in de technologiesector vaak moeilijk toegankelijk voor startups. Terwijl deze juist de drijvende kracht zijn achter economische en technologische innovatie. De oplossing? Een fonds ontwikkelen dat volledig startupvriendelijk is, zonder ingewikkelde en tijdrovende procedures. Guldemond pleitte eerder deze week voor zo’n fonds bij de budgetcommissie van het Europese parlement.

Sneller en effectiever

Volgens Guldemond moet het fonds technologiestartups sneller en effectiever toegang geven tot kapitaal omdat de to-do-lijsten van startups toch al ‘eindeloos lang’ zijn. Zijn idee is om een grote groep Europese incubators startups te laten selecteren die in aanmerking komen voor een investering van 100.000 euro uit het fonds. Daadkrachtig en zonder te veel gedoe.

Ervaring

Dat Guldemond daar ervaring mee heeft mag duidelijk zijn. YES!Delft signaleert als incubator immers al langer succesvol kansrijke en interessante startups, en biedt het effectieve ondersteuning om deze (versneld) naar de markt brengen. Dat moet nu op Europees niveau ook gaan gebeuren – zorgen dat Europese subsidie sneller bij de juiste bedrijven terechtkomt. “Als de EU tien geselecteerde incubators laat beschikken over een fonds van 20 miljoen euro kunnen 200 veelbelovende tech startups worden versneld met een seed-investering,” aldus Guldemond.

Pieter_2

Traag

“De Europese machine loopt vaak traag,” aldus D66-Europarlementariër Gerben Jan Gerbrandy, lid van de commissie voor industrie, onderzoek en energie en voorstander van het plan. “Ook innovatieprogramma’s liggen al jaren vast en onze wetgeving kan technologische vooruitgang vaak niet bijbenen. De Europese Commissie moet meer gebruik maken van incubators om juist belovende startups te bereiken.”

Geen verdienmodel

YES!Delft benadrukte in zijn pleidooi dat Europese fondsen ten dienst staan van het oplossen van maatschappelijke uitdagen, en die oplossingen zo snel mogelijk naar de markt te brengen. Dit in plaats van een ‘verdienmodel voor accountants.’ “Wij weten waar we deze ondernemers kunnen vinden, dus laten we samenwerken om het eerste startup-proof fonds van de EU op te zetten,” aldus Guldemond.

 

Leave a Reply

*