Deze vijf startups van Open-House gaan festivalwereld veroveren

|

|

Last update:

Eén van ‘s lands meest succesvolle exportproducten is de dance muziek, maar het kan altijd beter. Accelerator Open-House begeleid startups die de dance en festival-scene vooruit helpen. Hun programma van drie maanden eindigt vandaag, wat voor vijf startups betekent dat ze serieus aan het werk moeten. Via het de accelerator kunnen ze gaan samenwerken met festivals als Mysteryland, Into The Great Wide Open, Defqon.1 en Sensation.

Accelerator voor dance

Open-House is vorig jaar opgericht door ID&T en een groot aantal partners waaronder het ministerie van economische zaken. Net als met andere accelerators wil Open-House innovatie bevorderen en startups op de been helpen. Open-House richt zich daarbij heel specifiek op startups binnen de dance-scene. “Het doel wat wij voor ogen hebben met Open-House, is het verder professionaliseren van de branche door ideeën te steunen en te helpen groeien. Ideeën die de evenementenindustrie ten goede komen, maar ook daarbuiten toepasbaar zijn,” zegt ID&T oprichter Duncan Stutterheim, die aan de basis staat voor Open-House.

Vandaag voltooien vijf deze vijf startups het programma van Open House:

Watt Now

Enorme geluidsinstallaties, licht- en lasershows, eten en drinken voor duizenden mensen. Enig idee hoeveel stroom dat verbruikt? Nee? Dan ben je niet de enige. “Festivals hebben geen idee hoeveel energie ze verbruiken,” zegt Sjoerd Schouten, één van de drie founders van Watt-Now. “Wij laten de organisatie precies zien waar, wanneer en hoeveel energie er verbruikt wordt. Zo kan er 30 tot 40 procent bespaard worden aan dieselkosten.” De Amsterdamse startup Watt Now maakt dat inzichtelijk. Het levert een monitoringssysteem dat het energieverbruik gedetailleerd in kaart brengt en wat gemakkelijk geïntegreerd kan worden in de bestaande infrastructuur. Het doel is niet alleen om kosten te besparen voor festivals, maar ook om het energieverbruik duurzamer te maken.

WeMakeVR


De naam verklapt het al een beetje, WeMakeVR maakt virtual reality content. De Amsterdamse startup heeft daarvoor een eigen camera-systeem ontwikkeld dat in 360 graden beeld vangt. Op hun eigen platform is dat vervolgens, met een knappe vr-headset, terug te kijken alsof je er middenin staat. Ideaal om festivals nog een keer te beleven, maar volgens WeMakeVR kunnen ook andere bedrijven of particulieren bij hun aankloppen.

Deco Dive

Geen festival zonder grootse aankleding. Van de toeganspoort tot het festivalterrein en het hoofdpodium, tot de frietkraam aan de rand van het terrein, de decoratie is vaak een belangrijk deel van het festival. Maar ook een duur en ingewikkeld onderdeel. Het Amsterdamse DecoDive is een marktplaats voor dit soort aankleding. Op de site kun je bladeren door loodsen, schuren en garages vol decoraties variërend van simpele vlaggen tot complete podia, reuzachtige eenhoorns of chaosgeneratoren. En als je zelf wat over hebt na een festival dan kun je het hier te koop, te huur of te ruil aanbieden.

- A message from our partner -

One Nights Tent


Deze Delftse startup probeert festivals draaglijker te maken door complete campinguitrusting te verkopen op het fesival zelf. Bezoekers hoeven daardoor niet in trein en bus te sjouwen met tenten, luchtbedden en slaapzakken. En aangezien het regelmatig voorkomt dat men na drie dagen feesten geen zin heeft om de overblijfselen van de tent mee te nemen, zorgt One Nights Tent in de aftermath dat achtergelaten spullen volledig gerecycled worden. Naast het Open House programma werd deze startup ook al ‘runner up’ in Rockstarts Green Challenge in 2014. De tenten worden dit jaar getest op Mysteryland, Down the Rabbit Hole, Lowlands en Defqon.

In2Event

Oprichter Dylan Velthuis van In2Event heeft aan flink wat grote dancefestivals meegewerkt in de organisatie en het viel hem op dat er op managementvlak nog flink wat winst te behalen viel. Daarom begon hij met In2Event, een projectmanagementsysteem voor festivals. Het belooft alles wat backstage gebeurt overzichtelijk te houden in een app en op een website. Van accreditaties tot de line-up van artiesten en van budgetten tot coördinatie van de werkzaamheden.

‘Nature calls’ innovation battle

Het is de tweede ronde startups die een programma van Open House voltooid. Eerdere alumni zijn bijvoorbeeld ICEK, die met hun koelingssysteem veel zuiniger het bier koud houden in buitenbarren. School of House is de enige vakopleiding voor de dance-industrie en is op dit moment op handelsmissie naar de VS met Koning Willem-Alexander. Begin juli start de Innovation Battle ‘Nature Calls’ van Open-House, een wedstrijd gericht op het verduurzamen van festivals en events op het gebied van water, energie en afval. De Innovation Battle wordt gezien als het voorprogramma van het Accelerator Program. Inschrijven kan tot en met 15 juni.

Topics:

Follow us:

Dennis de Vries

Writes about technology for as long as anyone remembers. Hangs out with Apple, Samsung and Sony, but is just as interested in the Google-killer you're currently building in your parents' garage. You can reach him via [email protected]

Share to...