Scale-up Catawiki wint Fast50 dankzij omzetgroei van… hou je vast… 45.000 procent

Scale-up Catawiki wint Fast50 dankzij omzetgroei van… hou je vast… 45.000 procent

This article will take you 3 minute(s) to read

Als je zegt dat het ‘best lekker’ gaat met online veilingsite Catawiki, dan is dat een understatement van jewelste. Het lijkt erop dat het bijzonder goed gaat met de startup. Dat werd dit weekend maar weer eens getoond toen het bedrijf uit Assen de Deloitte Technology Fast50 won, als snelst groeiende technologiebedrijf van Nederland.

Gigantische omzetgroei

Hoe snel is snel? Nou, over de afgelopen vier jaar realiseerde de startup uit Assen een omzetgroei van 45.080 procent. Inmiddels komt dat volgens het in 2008 opgerichte Catawiki zelf neer op tientallen miljoenen euro’s aan unieke verzamelobjecten die verhandeld worden op de website. De site trekt maandelijks 12 miljoen bezoekers en faciliteert elke week meer dan 100 veilingen van unieke en bijzondere verzamelobjecten. Catawiki krijgt op elke verkoop een percentage van 12,5 procent. Gezien het feit dat daar bijvoorbeeld ook klassieke auto’s en boten tussenzitten, kan het aardig aantikken.

Catawiki gaat wereldwijd

Catawiki founder René Schoenmakers is blij met het resultaat, maar wil niet zelf met alle eer strijken: “We hebben ons hoge groeipercentage te danken aan onze 250 talentvolle mensen. Op dit moment is Catawiki nog heel erg op Europa gericht, maar we willen ons online veilinghuis ook wereldwijd bekend gaan maken.” Catawiki haalde recent nog een mega-investering binnen van €75 miljoen euro, wat een goede basis zou moeten leggen voor de uitbreiding. In september 2014 werd er nog €10 miljoen aan funding verkregen.

Prijzen voor Avanca en Greencloud

De tweede plaats in de Fast50 was voor hardware-ontwikkelaar Avanca, dat zich richt op het ontwikkelen en verkopen van accessoires voor laptops, tablets en smartphones. Zijn waren de afgelopen vier jaar goed voor een omzetgroei van 5.045 procent. De Rotterdamse cloudprovider Greencloud eindigde op de derde plaats, zij waren goed voor een omzetstijging van 3.257 procent over de afgelopen vier jaar.

Bynder is ‘rising star’

Tijdens de Fast50 wordt er ook gekeken naar jongere bedrijven. Merkportaal Bynder ging er vandoor met de Rising Star Award. De jury lette wat betreft de ondernemersplannen van de tien genomineerden op een aantal punten, waaronder schaalbaarheid, innovatiekracht en de omzetpotentie. Op al deze punten sprong Bynder eruit. “De Rising Star-award winnen is een enorme motivatie voor de hele Nederlandse softwaresector. Het laat zien dat we als klein land mee kunnen op wereldniveau, pas maar op voor de Nederlanders”, aldus Chris Hall, CEO en Founder van Bynder. De award voor ‘Most Disruptive Innovator’ ging naar GeoPhy, een Delftse startup die big data en onroerend goed combineert.

Vorige winnaars Fast50

De Deloitte Technology Fast50 is een lijst van de 50 snelst groeiende technologiebedrijven in Nederland, die elk jaar wordt opgesteld. De selectie vindt plaats op basis van de percentuele omzetgroei over de afgelopen vier jaar. Jaarlijks wordt er een award uitgereikt. Vorig jaar ging die naar Greenpeak, die dit jaar als vijfde eindigde. De winnaar van 2013, Adyen, komt niet meer in de lijst voor.

Leave a Reply

*