Deze innovatieve Amsterdamse startup maakt een einde aan poep op de stoep

Deze innovatieve Amsterdamse startup maakt een einde aan poep op de stoep

This article will take you 2 minute(s) to read

Wekelijks besteedt Silicon Canals aandacht aan de unicorn, decacorn, kipcorn van de week. Deze week: Whoshit, de startup die er voor zorgt dat poep op de stoep verleden tijd is.

“Amsterdam is poep op de stoep”, zong Danny de Munk in 1984. Sindsdien is er weinig veranderd. Het is nog steeds een van de grootste ergernissen van Amsterdammers, maar ook van de rest van Nederland. Terwijl hondenbezitters verplicht zijn de keutels van hun viervoeters op te ruimen. Veel mensen vergeten dat echter (opzettelijk) te doen. Wie maakt ze immers wat? Vanaf vandaag komen deze honden en hun baasjes hier niet langer mee weg. Dankzij een briljante uitvinding van de Wageningse startup Whoshit is van iedere drol binnenkort te achterhalen welke hond deze gedraaid heeft.  

Spot de drol

Hoe werkt het? Heel simpel. Je spot de drol, start de app, scant de keutel met je mobieltje en de app zoekt automatisch in de Databank Honden naar de schuldige hond. Naast een foto van de hond, het ras en de leeftijd verschijnt ook de naam en het adres van het baasje. Hier kan het slachtoffer vervolgens zijn beklag doen. Voor degene die dit te veel moeite vindt, is er ook een button in de app waarmee je het baasje direct kunt aangegeven bij de politie. Op wildpoepen staat in heel Nederland een boete. In Rotterdam bedraagt deze bijvoorbeeld €140,-.

Einde aan ergernis

“Desondanks zijn er nog veel baasjes die wegkomen met een wildpoepende hond”, zegt Ruben Raterbroek, founder en CEO van Whoshit. “Daar moet een einde aan komen.” Raterbroeks app is gebaseerd op een heel simpel principe. Zoals ieder mens een unieke vingerafdruk heeft, zo heeft iedere hond zijn unieke keutel. Raterbroek, gesjeesd student Dierwetenschappen aan de Wageningen Universiteit: “Dat is niet met het blote oog te zien, maar alleen onder een microscoop. Tijdens mijn studie raakte ik gefascineerd door de correlatie tussen het karakter van een hond en zijn uitwerpselen. Dat was de insteek. Dat ik hier uiteindelijk ook een maatschappelijk probleem mee kan oplossen, had ik niet verwacht.”

Funding

Raterbroek en zijn compagnon Raj Babber, founder en CTO en woonachtig in Mumbai, haalden een eerste ronde FF&F-kapitaal op en startten met de ontwikkeling van hun app. Na intensieve testen in diverse dierenassiels door het hele land, gaat de app vandaag live. Het gaat gelijk al hard, zo constateert Raterbroek. Hij heeft al gesprekken gevoerd met diverse investeerders over een volgende seedronde. Namen van investeerders wil hij niet noemen, nou vooruit eentje dan. “Internetveteraan Maurice de Hond heeft al aangegeven te willen investeren. Hij neemt behalve equity natuurlijk ook een schat aan ervaring mee.”

Leave a Reply

*