Neelie Kroes wil nieuw investeringsfonds van 400 miljoen euro opzetten

|

|

Last update:

Neelie Kroes, onze vaderlandse startup-envoy, staat erom bekend proefballonnetjes op te laten. Maar dit klinkt serieus: de voortrekster van StartupDelta wil een nieuw investeringsfonds opzetten. Het fonds van Neelie Kroes moet een omvang krijgen tussen de 200 en 400 miljoen euro. Ze zoekt daarvoor nog een Nederlandse partner.

Over een jaar

Steelie Neelie wil dat het fonds een feit is als zij over iets minder dan een jaar stopt met Startup Delta, de organisatie waarmee ze Nederland op de kaart zet als startup land. Dat zei Kroes gisteren op een startup-seminar van de Nederlandse Vereniging voor Participatiemaatschappijen (NVP) in Amsterdam.

Behoefte groot fonds

Het gaat goed met Nederland Startup-land volgens de altijd positieve Kroes. Maar er zijn ook minpuntjes. Een daarvan is het fiscale klimaat, dat het niet aantrekkelijk maakt om te investeren in startups. Ook is er in Nederland momenteel te weinig aanbod van groeigeld voor scale ups. Deze zijn daardoor vaak nog aangewezen op het buitenland. Er is daarom grote behoefte aan een relatief groot fonds dat flink kan investeren om startups door de volgende fase heen te helpen.

Interesse

Kroes zegt dat er vanuit de VS interesse is om een dergelijk fonds op te zetten. Zij kwam met de betreffende investeerder in contact toen ze onlangs een bezoek bracht aan Silicon Valley. “We zijn veel te bescheiden over wat we hier allemaal voor moois doen op het gebied van startups”, zei Kroes. “Waarom heb je ons dit niet eerder verteld? zeiden ze in Silicon Valley tegen me.”

Weer oproep aan pensioenfondsen

De betreffende investeerder of investeringsmaatschappij, waarvan Kroes de naam niet wilde noemen, wil echter wel dat zijn bijdrage aan het fonds wordt gematcht door een Nederlandse partij. Dat zou een pensioenfonds kunnen zijn volgens Kroes, maar de overheid kan ook haar steentje bijdragen. Overigens pompen pensioenfondsen al veel geld in startups. Zo zit pensioenfonds ABP al met 200 miljoen euro in INKEF Capital.

Zaal

Ze deed ook een oproep aan de zaal, die gevuld was met private equity- en venture capital-fondsen, om een bijdrage aan het fonds te leveren. Daarnaast richtte Kroes zich, niet voor het eerst, tot pensioenfondsen. “Zij zouden een fractie van hun geld moeten beleggen in startups. Daar creëer je grote succesformules mee. Dan hoeven we niet naar het buitenland voor geld.”

- A message from our partner -

Topics:

Follow us:

Editorial team

The editorial team of Silicon Canals brings you technology news from the European startup ecosystem. 

Share to...