Blendle gaat paywall te lijf met eigen betaalknop

Blendle gaat paywall te lijf met eigen betaalknop

This article will take you 2 minute(s) to read

Utrechtste startup Blendle introduceert een betaalknop die uitgevers onder hun artikelen op de eigen site kunnen plaatsen. Op die manier kunnen gebruikers ook buiten Blendle.nl complete artikelen lezen, zonder daarvoor bij elke uitgever een nieuwe login aan te maken. Betalen gaat dan gewoon via de Blendle-portemonnee.

Groter dan Blendle

“De knop hebben we gemaakt in onze vrije tijd”, zegt Blendle co-founder Alexander Klöpping. “Het is een beetje een hobby-project. Maar als ik de eerste reacties zie, zou de knop wel eens groter kunnen worden dan Blendle zelf.” Volgens Klöpping is er veel interesse van Duitse, Nederlandse en Amerikaanse uitgevers voor deze nieuwe functie, maar: “Ik kan nu nog niet zeggen wanneer we dit experiment gaan uitbreiden”.

Bijzondere artikelen, niet voor niets

Want de nieuwe functie is inderdaad nog niet breed uitgerold. Momenteel is de knop alleen nog terug te vinden onder enkele artikelen op de website van Vrij Nederland, bijvoorbeeld onder een groot interview met Felix Rottenberg. Klöpping: “Uitgevers willen lange, bijzondere artikelen zoals deze niet gratis online zetten — en terecht. Maar door de knop is het heel eenvoudig voor bezoekers van VN.nl om het stuk alsnog te kopen.” Het artikel wordt op de site na een paar regels afgebroken, waarna de optie in beeld komt om via Blendle te betalen en verder te lezen. Net als op Blendle zelf kunnen lezers hun geld achteraf terug vragen als het artikel toch niet bevalt.

blendle-betaalknop

Weg met omslachtigheid

Tot voor kort kregen Blendle-gebruikers alle artikelen van aangesloten kranten en tijdschriften voorgeschoteld in de digitale kiosk op Blendle.nl. Daar kunnen ze per gelezen artikel afrekenen, ongeacht het medium. Veel uitgevers hanteren daarnaast zelf nog een website, vaak voorzien van een paywall. Hele artikelen op de site van de uitgever zelf lezen kan alleen als je daar geregistreerd bent of bijvoorbeeld betalend abonnee bent. Iemand die veel verschillende media afstruint, moet daardoor elke keer inloggen en juist die omslachtigheid wil Blendle met deze functie tegengaan.

Op naar Duitsland

Blendle telt volgens Klöpping ruim 400.000 gebruikers. De dienst is op dit moment aan het uitrollen in Duitsland. Er zijn al een aantal Duitse kranten en tijdschriften beschikbaar, volgende week vindt de officiële launch bij onze oosterburen plaats. Op maandag houdt de Utrechtse ‘iTunes voor de journalistiek’ een evenement in Berlijn om het startschot van de Duitse Blendle te laten klinken.

Leave a Reply

*