Amsterdam krijgt eerste growth hacking academy voor startups van Europa

Amsterdam krijgt eerste growth hacking academy voor startups van Europa

This article will take you 4 minute(s) to read

Wat vroeger een kwestie van marketing was, heet tegenwoordig growth hacking. Succesvolle startups groeien hiermee tot ongekende hoogtes, maar inmiddels rijst de vraag: waar vind je gekwalificeerde growth hackers voor je bedrijf? Binnenkort komen die in Amsterdam gewoon van de universiteit. De Growth Tribe Academy begint een voltijdsstudie aan de UvA en VU.

Opleiden van growth hackers

Vanaf vandaag kunnen masterstudenten of net afgestudeerden zich inschrijven voor een studie growth hacking. Tijdens de studie werken de studenten in kleine teams aan projecten voor echt bestaande startups. Het voltijd-traject is ontwikkeld door de startup Growth Tribe, dat is opgericht door Peter van Sabben en David Arnoux. Van Sabben werkte hiervoor als head marketing bij StartupBootcamp in Londen, voor Arnoux is dat al de vierde startup. Als consultants namens Growth Tribe kwamen zij al bij verschillende bedrijven over de vloer om de principes van growth hacking duidelijk te maken. Na afloop kregen ze alleen steeds vaker dezelfde vraag: “Dit is erg leuk, alleen waar halen we de mensen vandaan?” Bij Growth Tribe besloten ze ook die koe maar bij de hoorns te vatten, en een opleiding op poten te zetten. Dat is uiteindelijk gelukt, met partners Startup Amsterdam, Amsterdam Center for Entrepeneurship (ACE), Facebook Benelux, Catawiki en Peak Capital.

Peter van Sabben - Co-founder Growth Tribe

Peter van Sabben, co-founder Growth Tribe

Multidisciplinair

Van Sabben: “We zijn in de eerste instantie in contact gekomen met Startup Amsterdam en de Amsterdamse universiteiten. We hebben die een plan gepresenteerd en ze waren direct enthousiast. Ook universiteiten zien dat steeds meer studenten uit alle opleidingen graag voor zichzelf willen beginnen. Het spreekt ze daarnaast aan dat we niet op één profiel gaan zitten, growth hacking is juist multidisciplinair. Studenten van meerdere faculteiten werken samen in één team, iets waar universiteiten graag heen willen.”

Werken met bestaande startups

In de opleiding is plaats voor 24 studenten uit de richtingen design, IT, marketing en data-analyse. Die worden in een team geplaatst en gaan aan de slag met projecten van bestaande startups. Growth tribe heeft naast Catawiki ook bijvoorbeeld Bloomon, Usabillia en The Cloakroom bereid gevonden zij-projecten te bedenken waar de teams van studenten hun tanden in kunnen zetten. De docenten zijn ervaren growth hackers of ondernemers met uitgebreide ervaring in startups.

Mindset voor growth hacking

Growth hacking is een proces om groei te realiseren door middel van doorlopende experimenten. Volgens van Sabben ligt daar niet slechts één vaardigheid aan ten grondslag. Van Sabben noemt experimentele referral campagnes van Paypal en Dropbox als ultieme voorbeelden. Experimentele marketingcampagnes waarbij gebruikers beloond werden door lid te worden, of door andere leden aan te brengen. “Voor growth hacking moet je een mindset meekrijgen”, zegt van Sabben. “Je moet je aannames constant testen en gebruik maken van een grote verscheidenheid aan tools waarin constant data binnenkomen. Daarbij wordt growth hacking niet gedaan door één persoon. Je bent altijd onderdeel van een team.”

Growth Tribe - logo

Keiharde cijfers

Het verschil met traditionele marketingopleidingen is dat die volgens van Sabben in mindere mate het hele proces doormeten. “Je kunt wel kijken naar hoeveel mensen er op je site komen, maar hoeveel daarvan worden ook daadwerkelijk lid? En hoeveel van hen blijven lid?” Tijdens de growth hacking opleiding worden studenten dan ook niet afgerekend op keiharde cijfers. Van Sabben: “Daar gaat het bij lean en agile niet om. Is er weinig groei, maar zijn er wel goede experimenten gedaan waardoor er nieuwe strategiën rond het product ontwikkeld kunnen worden? Dan is dat net zo belangrijk.”

Gratis deelname

Er is op de studie growth hacking in de eerste instantie plek voor 24 mensen uit verschillende disciplines. Aanmelden kan vanaf vandaag, tot en met 23 oktober. De cursus loopt vervolgens van 2 november tot en met 29 januari 2016. Deelname is gratis. Studiepunten zijn er nog niet te verkrijgen, dat hoopt Growth Tribe in latere cursussen voor elkaar te krijgen. Wel wacht deelnemers na succesvolle afronding een certificaat en, als het goed is, een glansrijke toekomst als growth hacker.

Leave a Reply

*