‘Amsterdam moet Europese hoofdstad voor deeleconomie worden’

‘Amsterdam moet Europese hoofdstad voor deeleconomie worden’

This article will take you 3 minute(s) to read

“ShareNL werkt samen met de Amsterdam Economic Board om Amsterdam de eerste Europese Sharing City te helpen worden. ShareNL is een Nederlands platform waarop een groot aantal initiatieven uit de deeleconomie samenwerken. Wij zien grote kansen voor de deeleconomie in steden als Amsterdam.

Bijzonder

Wat maakt steden bijzonder? Door de hoge dichtheid aan mensen zijn de transactiekosten laag. Het kost weinig om mensen, diensten, spullen en nieuws elkaar te laten vinden. Het uitwisselen op lokaal niveau gaat dus gemakkelijk want er zijn veel mensen dichtbij en vindbaar dankzij moderne technologie.

Deeleconomie

Dat deeleconomie-platformen het snelst aanslaan in steden is daarmee eenvoudig te verklaren. Hierdoor zijn steden efficiënter en duurzamer dan het platteland. Dit komt goed uit omdat nu al meer dan de helft van de wereldbevolking in steden woont en naar verwachting is dit percentage in 2050 opgelopen naar 75 procent. Dat biedt dus enorme kansen voor een duurzame toekomst.

Aanjager van de duurzame stad

De deeleconomie is een aanjager van de duurzame stad. Mobiliteit, goederen, voedsel, diensten, grond, geld en accommodatie worden efficiënter benut. Online platformen bieden jou als individu toegang tot stilstaande auto’s, ritten, voedsel, diensten, grond, geld en accommodatie van anderen en bieden jou de mogelijkheid om wat je zelf bezit te verhandelen.

15884660512_2ba55b156f_k

Extra inkomsten

Het is dan ook niet zo gek dat veel mensen deel willen nemen aan de deeleconomie. De een vanwege de extra inkomsten, de ander vanwege het elkaar helpen en de volgende vanwege de positieve impact op het milieu. Dit blijkt ook uit mijn afstudeeronderzoek over het consumentenpotentieel van de deeleconomie onder 1300 Amsterdammers.

Uitdagingen

Het is dan ook te verwachten dat deze nieuwe economie in hoog tempo door zal groeien met alle bijkomende voordelen van dien. Er zijn echter ook uitdagingen. Huidige wet- en regelgeving en het huidige belastingstelsel zijn niet gemaakt voor deze nieuwe economie. Hierdoor lopen de grotere deeleconomie-platformen soms al tegen grote belemmeringen aan en dreigt de deeleconomie te verzanden in een politiek spel.

Oplossingen

Inmiddels zijn we op diverse terreinen bezig om samen met partijen binnen en buiten Amsterdam oplossingen te vinden voor deze belemmeringen. Zo was er op 30 januari 2014 een Ronde Tafel gesprek met deelnemers van o.a. de Amsterdam Economic Board, Peerby, SnappCar, Thuisafgehaald, Mud Jeans, FLOOW2, Achmea, gemeente Amsterdam, ministerie van Economische Zaken en de Belastingdienst.

Oproep

Wij willen dat Amsterdam San Francisco en Seoul volgt en zichzelf uitroept tot Sharing City. Bijvoorbeeld door het ondertekenen van een resolutie zoals is gedaan door een groot aantal burgemeesters in de Verenigde Staten. Een dergelijke resolutie zou de ideale basis zijn om samen verder te bouwen aan de duurzame stad van de toekomst. Natuurlijk kijken wij verder dan Amsterdam en willen wij nog veel meer Sharing Cities. De deeleconomie en de gemeenten hebben immers gedeelde doelen: een participerende samenleving, veerkrachtig op lokaal niveau.”

Auteurs: Pieter van de Glind en Harmen van Sprang. Deze blog verscheen eerder hier.  Afbeelding midden: Ron Mader/Flickr/CC 2.0

 

Leave a Reply

*