Daan Weddepohl: ‘Peerby Go is niet als verdienmodel bedacht’

Daan Weddepohl:  ‘Peerby Go is niet als verdienmodel bedacht’

This article will take you 4 minute(s) to read

De spullenleendienst Peerby heeft sinds deze week ook een spullenverhuurdienst. Op het pas gelanceerde Peerby Go kunnen Amsterdammers hun eigen spullen tegen een vergoeding te huur aanbieden. Een mooi verdienmodel voor Peerby, maar waarom zouden gebruikers iets huren als ze ook kunnen lenen? Founder Daan Weddepohl weet dat wel zeker: “Peerby Go maakt transacties juist gelijkwaardig.”

Furore

Het originele idee van Peerby maakt al sinds 2012 furore en de Amsterdamse startup is een goed voorbeeld van de opkomende deeleconomie. Zo won het dat jaar de International Postcode Lottery Green Challenge, en kreeg het later 1,7 miljoen funding van een groep buitenlandse investeerders. De dienst draait in 20 Europese steden en er zijn 10 pilots in Amerikaanse steden. Met Peerby kan iedereen ongebruikte spullen die in huis liggen, en wie heeft dat niet, te leen aanbieden. Buurtbewoners kunnen via de website het aanbod bekijken en aangeven dat ze spullen willen lenen. Peerby Go voegt daar nu geld aan toe. Zo kunnen gebruikers een zakcentje overhouden aan hun ongebruikte spullen.

Lenen is een gunst

Toch is dat zakcentje voor hun gebruikers niet de basis geweest voor Weddepohl om met een betaalde dienst te komen. “We doen regelmatig interviews met onze gebruikers en merkten dat juist de leners graag iets wilden betalen voor de geleende spullen. Spullen lenen voelt voor veel mensen als een bijzondere gunst, daar doe je af en toe een beroep op. Huren kan je elke dag doen, net als naar de bakker gaan”, zo de Peerby-founder uit. “Als je iets gratis krijgt van een groot bedrijf, vind je dat wel fijn. Maar als je uit lunchen gaat met je vriend en hij betaalt elke keer, dan wordt dat ongemakkelijk.”

Geld als oplossing

Weddepohl: “Ik heb inmiddels wel geleerd dat ons beeld van geld heel onvolledig is. Je verwacht dat het iets is dat inhalige mensen zoveel mogelijk willen binnenhalen. Maar geld maakt transacties juist gelijkwaardig. Het geeft mensen die iets lenen een mogelijkheid om iets terug te doen. Niet iedereen zit altijd maar op een appeltaart te wachten, uiteindelijk hebben mensen geld als oplossing verzonnen. We zijn Peerby Go ook niet begonnen omdat we op zoek waren naar een verdienmodel. Het is juist ontstaan uit user-engagement.”

peerby-go-site

Wat Peerby verdient

Maar het verdienmodel is wel een gunstige bijkomstigheid voor de startup, aldus Weddepohl. “Ja, als er dan toch geld in de dienst omgaat. We hebben inmiddels toch 20 man in dienst die we moeten onderhouden.” Van elke transactie gaat 75 procent naar de verhuurder, 25 procent is voor Peerby.

Extra service

Daarnaast wordt het met het verhuursysteem mogelijk om service te bieden die bij de klassieke Peerby niet mogelijk was. Zo garandeert Peerby Go dat producten uit hun catalogus altijd beschikbaar zijn op de gewenste momenten, zijn ze verzekerd tegen schade en worden ze op een afgesproken tijd aan huis bezorgd. De uitlener kan zijn artikel zelf langsbrengen, anders huurt Peerby Go daar een fietskoerier voor in. Weddepohl: “Soms brengen we zelf ook iets langs. Dat is meteen een goede manier om direct feedback te krijgen.”

Peerby Go als los platform

Peerby Go is afgelopen week gelanceerd als aparte site, naast het al bestaande Peerby. Daarvoor heeft het twee maanden als proef gedraaid, met een selecte groep gebruikers. Het was een bewuste keuze om de verhuurdienst niet te integreren in de bestaande site, aldus Weddepohl. “We testen constant nieuwe dingen en kijken dan of het werkt en in hoeverre we het moeten aanpassen. Dat is makkelijker te doen op een los platform. Zo kunnen we ook kijken of en hoe we in de toekomst Peerby en Peerby Go samenvoegen. Of we Go integreren in de originele Peerby, of misschien wel andersom.”

Foto bovenaan: Peerby oprichter Daan Weddepohl

Leave a Reply

*