De magie van Startupbus

De magie van Startupbus

This article will take you 3 minute(s) to read

De wereld van de startups heeft zo zijn eigenaardigheden, met zijn 24-uurs hackathons en fietstochten over de grachten. Maar niet is zo weirdly epic als de Startupbus, een 72 uur durende hackathon in… een bus die met 100 km/u kriskras door Europa scheurt. Hoewel hackathon een verkeerde omschrijving is. Het draait bij Startupbus om de community en om de reis, niet om het einddoel.

Special forces bootcamp

Een treffende omschrijving die eerder gemunt is, luidt: een special forces bootcamp voor entrepeneurs. Met edities in Australie, Europa, de VS en binnenkort ook India begint het onderhand meer uit te groeien een wereldwijde beweging. Sluit 25 ondernemers – ‘hackers, hipsters en hustlers’ – op in een rijdende bus, geef ze de opdracht om een werkende MVP te maken en wat je dan krijgt is de magie van Startupbus.

Finale Startupbus Europe

Zes bussen reden vanuit diverse locaties in Europa (Napels, Talinn, Athene, Berlijn, Parijs en Londen) in 72 uur naar eindbestemming Wenen, of beter gezegd Pioneers Festival. Gisteravond was de finale van Startupbus Europe met een feestje in de Red Room – niet de ‘sauna’, wel een te upper class private room in een semi-fancy Cubaans restaurant. Zes euro kostte een corona, wat geweldig contrasteerde met de 20-something, fresh out of college-startup bro’s – en de enkele dame die er rondliep.

Awesome

Wat maakt zo’n Startupbus nu zo geweldig, vroeg ik meerdere deelnemers en organisator/directeur Hans van Gent. Het smeedt in elk geval banden voor het leven. Je duikt er met hart en ziel in. Het is, zo hoorde ik, gewoon ‘awesome’. Een Frans meisje vond het fantastisch dat ze gedwongen werd om haar Duits te oefenen. Ze werd op straat geschopt om potentiele klanten te interviewen, ze hing aan de telefoon om allianties te sluiten. Gaaf, vond ze het.

Red Bull ‘eten’

Het is alleen weggelegd niet voor de zwakke geesten, vertelde een Estse deelnemer. Hij had drie dagen lang alleen maar Red Bull ‘gegeten’, en hij had honger. Hij had alleen geen geld meer. De trip kostte hem 200 euro, veel geld voor beginnende startup founders. Maar, het was een belevenis die zijn leven heeft veranderd.

Meer een community dan een hackathon

Startupbus is meer een community dan een hackathon, aldus van Gent. Consequent noemt hij eerdere deelnemers ‘alumni’, taalgebruik dat normaal gebezigd wordt om voormalig deelnemende startups in een accelerator aan te duiden.

Buspreneurs

De ‘buspreneurs’ delen 72 uur lief, leed, zweetsokkenstank en Red Bull opgepropt in een bus. “Het is al zwaar om nieuwe mensen te ontmoeten, dik tweeduizend kilometer te reizen. Dan zit je ook nog opgesloten in een bus, slaap je in goedkope hostels en moet je een kant-en-klaar, werkend product zien af te leveren. Terwijl de wifi de helft van de tijd wegvalt en de tijd dringt”, schetst Van Gent. Ga er maar aanstaan.

Winnaar?

Wie of wat was uiteindelijk de winnaar van de Startupbus? Geen idee. Dat doet er ook niet toe. Het kan een skateboard zijn met ingebouwde opbergruimte voor een MacBook (een eerdere deelnemer in een Amerikaans editie), of het kunnen de deelnemers zijn die later een startup gaan bouwen zoals Instacart, dat onlangs 44 miljoen dollar funding ophaalde. Bij Startupbus telt de reis, niet het einddoel.

Foto: teddy.is

Leave a Reply

*