Deze 12 legal tech startups gaan het juridische landschap veranderen

Deze 12 legal tech startups gaan het juridische landschap veranderen

This article will take you 4 minute(s) to read

Dat de conservatieve advocatuur nodig wat innovatie kan gebruiken is geen geheim. Startups moeten zorgen voor een ‘disruption’ van de branche en de juridische sector efficiënter, klantgerichter en sneller gaan maken.

Legal Tech Startups

Op 6 oktober wordt daarom op het juridische ICT-congres PLEIT2015 de winnaar van de Legal Tech Startup Award bekend gemaakt. In de race voor de innovatieprijs zijn de drie finalisten Clocktimizer, Fastportal en SMASHDOCs.  De hoogste tijd om de belangrijkste innovators van de advocatuur onder de loep te nemen. Deze twaalf ambitieuze Legal Tech Startups gaan het juridische landschap drastisch veranderen.

Clocktimizer

Clocktimizer levert big data intelligence software aan advocatenkantoren. Het tijdschrijven moet daarmee een stuk eenvoudiger worden; zeg maar gedag tegen het welbekende ‘schrijven met de vork’. De voorkeur van de klant gaat steeds vaker uit naar een vaste vooraf afgesproken prijs. Clocktimizer speelt hier op in en helpt de advocaat, op basis van eerdere tijdschrijfgegevens, bij het maken van een inschatting van de prijs van een nieuwe zaak.

Fastportal

De mannen van Fastportal ontwikkelde een selfservice klantenportal. In eerste instantie voor accountants, maar nu ook voor advocaten. Dankzij vergaande automatisering is de advocaat minder tijd kwijt aan allerlei randzaken en heeft hij meer tijd voor de klant. Minder stress voor de advocaat en meer tevreden klanten.

SMASHDOCs

Een Duitse speler in het Legal Tech Startup-veld. Juridische stukken hoeven niet langer via de ouderwetse fax (waar menig advocaat nog aan is verslingerd) te worden verzonden. SMASHDOCs in een online samenwerkingsplatform waar advocaten documenten veilig en snel met elkaar kunnen delen en bewerken.

De Advocatenwijzer

Helpt particulieren en ondernemers, op basis van hun voorkeuren en criteria, bij het vinden van de juiste advocaat. De Advocatenwijzer is een juridisch platform waar advocaten een profiel kunnen aanmaken en hun kennis kunnen delen. Klanten kunnen op hun beurt reviews achterlaten, vragen stellen en standaarddocumenten raadplegen.

Legalloyd

Legalloyd is een marktplaats voor standaardcontracten. Dankzij slimme software houdt de advocaat meer tijd over voor specialistisch werk en is de klant geen onnodig hoge kosten kwijt aan duur knip-en plakwerk.

Ligo

Ligo ziet zichzelf als one-stop-shop voor ondernemers. Net als bij Legalloyd en De Advocatenwijzer kunnen ondernemers op de website contracten downloaden. Het eerste contract is gratis, daarna moet je een membership afsluiten. Als member is het mogelijk om juridische opdrachten te plaatsen en gratis telefonisch advies in te winnen bij een specialist.

LawyerlinQ

Flexibel is volgens LawyerlinQ de nieuwe norm. Is de werkdruk te hoog of heeft een kantoor bepaalde expertise niet in huis dan kunnen ze een beroep doen op LawyerlinQ, een community van juridische (zzp)professionals. LawyerlinQ stelt de community samen, zorgt voor de implementatie in de organisatie en regelt de afhandeling.

Digitrage

Arbitrage bij onbetaalde rekeningen is vaak erg aan de prijs. De procedure wordt een stuk goedkoper wanneer de arbitrage van incassozaken online plaatsvindt. Daar komt Digitrage om de hoek kijken; een slimme combi van ICT en arbitrage en een goed alternatief voor de gang naar de overheidsrechter.

Kopjra

Wordt er inbreuk gemaakt op jouw merk? Met de Italiaanse startup Kopjra speur jij eenvoudig het web af naar misbruik van Intellectueel Eigendomsrechten. Verzamel bewijs tegen digitale overtredingen en stuur meteen een ‘notice and takedown’.

LegalDutch

Bij LegalDutch hoef je als ondernemer niet zelf op zoek naar een advocaat, de advocaten komen naar jou. De ondernemer plaatst zijn probleem en de advocaten pitchen een oplossing, inclusief een uitgebreid profiel. De advocaat met de beste pitch en het meest aantrekkelijke tarief ‘wint’ de opdracht.

LegalMatters

Ook LegalMatters heeft zijn pijlen gericht op de ondernemer. Het platform biedt juridische oplossingen als contracten, advies en zaakafhandeling tegen een vaste prijs. Leden krijgen onbeperkt telefonisch advies en de mogelijkheid om zelf contracten op maat samen te stellen. ‘Legal Gym’ voor ondernemers, volgens de oprichters.

Vantage

Volgens Vantage stappen we in Nederland veel te snel naar de rechter. Vantage biedt online tools die particulieren in staat stellen zelf conflicten op te lossen. Klanten mogen gebruik maken van een kennisbank en een forum waar ze informatie met elkaar uit kunnen wisselen. Op die manier kunnen ze zelf tot een goede oplossing komen en wordt een advocaat overbodig.

Leave a Reply

*