Deze acht Nederlandse science startups krijgen miljoenen van de overheid

Deze acht Nederlandse science startups krijgen miljoenen van de overheid

This article will take you 5 minute(s) to read

Startups die op zoek zijn naar funding, kunnen ook altijd aankloppen bij de overheid. Vandaag kregen acht science startups elk 250.000 euro subsidie – opgeteld dus 2 miljoen euro – toebedeeld als lening van staatssecretaris Sander Dekker (OCW). De leningen maken onderdeel uit van de vroege fase financiering Take-off, een overheidspotje dat via technologiestichting STW geld ter beschikking stelt aan ‘innovatieve nieuwe bedrijvigheid’ die nog in de opstartfase bevindt. 

Kennis omzetten in toepassingen

De acht nieuwe startups moeten hun wetenschappelijke kennis met de subsidie omzetten in commerciële toepassingen.  Deze leningen zijn met name bedoeld om de startups later meer financiering op laten te halen. Staatssecretaris Dekker: “Wanneer je innovatieve, wetenschappelijke kennis weet om te zetten in toepassingen waar de samenleving baat bij heeft, dan krijgt die wetenschappelijk kennis een enorme meerwaarde, maatschappelijk en economisch. De acht startups die vandaag een lening van ons krijgen zijn daar schoolvoorbeelden van.”

Wetenschappelijke innovatie

De startups bevinden zich met name in de hoek van de smart energy en med- & health tech. Bij de beoordeling van de voorstellen gelden wetenschappelijke innovatie, commercieel perspectief, de kwaliteit van de teams en hun verbinding met een universiteit als belangrijkste criteria. De fondsen van STW zijn afkomstig van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO, 44 miljoen euro), van het ministerie van Economische Zaken (EZ, 22 miljoen euro) en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW, 10 miljoen euro) en nog eens 8 miljoen via partners in onderzoeksprojecten.

Dit zijn de acht geselecteerde startups:

3DPPM

Bij 3D-printers die met polyamide-poeder werken gaat negentig procent daarvan verloren. 3DPPM, dat verbonden is aan de Technische Universiteit Eindhoven, bewerkt het restafval zodanig, dat ongeveer de helft van dit poeder weer als grondstof in gezet kan worden. Op kleine schaal werkt het al, de Take-off-financiering zal gebruikt worden om het proces op te schalen, waardoor in een keer meer dan 500 kilo verwerkt zal kunnen worden.

MyLife Technologies

MyLife Technologies maakt pleisters met honderden minutieuze naaldjes waarmee vaccins door de huid in de patiënt gebracht kunnen worden. De naaldjes zijn zo klein dat de patiënt er niks van voelt. Het bijzondere van de naaldjes van MyLife Technologies, dat verbonden is aan de Universiteit Twente, is dat ze van poreus keramisch materiaal zijn gemaakt, waarvan de poriën slechts enkele miljoensten van een millimeter groot zijn. Met de Take-off-financiering zal MyLife Technologies een proof-of-concept op een diermodel leveren.

SolarSwing Energy

De SolarSwing Energy is als start up verbonden met de Radboud Universiteit en is een transparante, hoogrenderende energieopwekkende zonwering voor in glazen gevels en overkappingen. Dit biedt substantiële besparing op energieverbruik voor klimaatbeheersing en is een geïntegreerde oplossing die mooie ontwerpmogelijkheden biedt. In juli 2015 wordt een werkend prototype verwacht dat outdoor getest kan worden. Verder is er een partij concreet geïnteresseerd in het aanschaffen van 350m2 SolarSwing Energy voor toepassing in de gevel van hun eigen kantoor.

LUMICKS

De spin off van de Vrije Universiteit LUMICKS (foto boven) brengt een apparaat op de markt waarmee live filmpjes gemaakt kunnen worden van de interactie van moleculen met een DNA-molecuul. Zo kun je processen gaan begrijpen waarbij het DNA aangetast wordt, zoals dat bij kanker gebeurt. De mogelijkheid die LUMICKS biedt, is uniek en komt door de slimme combinatie van microscopische technieken (onder andere microscopie met fluorescentie) en systemen om vloeistoffen op de schaal van éénduizendste millimeter te manipuleren (zogeheten microfluidische systemen). Met de Take-off-financiering zal LUMICKS een demonstratie-apparaat voor de markt ontwikkelen.

ARTPred

In het Erasmus MC is een manier gevonden om met een simpele urinetest te bepalen of bij een IVF-behandeling het terugplaatsen van de bevruchte eitjes tot succes zal leiden. Deze test is in klinische omstandigheden 96 procent betrouwbaar gebleken. De Take-off-financiering voor ARTPred wordt gebruikt om een grotere validatie-trial te doen. Die test kan bij zo’n dertig procent van de vrouwen vooraf aantonen dat de implantatie niet succesvol zal zijn en bespaart deze vrouwen een zware behandeling.

Nerdalize

Nerdalize – The future looks warm and bright! from Nerdalize on Vimeo.

Start-up van de Rijksuniversiteit Groningen Nerdalize combineert het feit dat grote rekencentra sterk gekoeld moeten worden met de behoefte aan verwarming van woningen: Nerdalize wil computers in de vorm van verwarmings-elementen in huizen inzetten om complexe berekeningen te doen én om de huizen te verwarmen. De huizenbezitters hebben lagere energiekosten en Nerdalize kan voor een concurrerend bedrag berekeningen in de markt aanbieden, omdat er geen gekoelde “server farms” nodig zijn.

Oncodrone

Oncodrone heeft bij het RadboudUMC een stof ontwikkeld die de ontwikkeling van bepaalde kankercellen tot gevaarlijke mobiele cellen kan afremmen. Het gaat om de prostaat- en borstkanker. Hiermee wordt dus de kans dat de kanker uitzaait verminderd. Met de Take-off-financiering zal Oncodrone belangrijke informatie over het gedrag van de stof in het lichaam (absorptie, verspreiding, vertering, e.d.) alsmede over de giftigheid verzamelen.

Madam Therapeutics

Steeds meer bacteriën worden resistent tegen de reguliere antibacteriële middelen. Madam Therapeutics gebruikt resultaten van het LUMC en AMC om infecties door bacteriën te bestrijden. Dat doet ze met speciale eiwitten, peptides. Deze peptiden zijn geïnspireerd op een peptide die van nature in het menselijk lichaam voorkomt en die bacteriën en schimmels kan doden of inactiveren. De ontwikkelde kunstmatige versies hebben eigenschappen die op speciale toepassingen zijn toegesneden. De Take-off-financiering zal gebruikt worden om het proof-of-concept in klinische studies te leveren voor bestrijding van de MSRA-ziekenhuisbacterie via de neus.

Leave a Reply

*