Deze circulaire koptelefoon gaat levenslang mee

Deze circulaire koptelefoon gaat levenslang mee

This article will take you 3 minute(s) to read

Gaat je koptelefoon kapot dan gooi je hem weg en koop je een nieuwe. Jaarlijks belandt dan ook 15 miljoen kilo aan koptelefoons en –onderdelen in de vuilnisbak. Zonde, vinden Tom Leenders en Dorus Galama van Pelican House. Ze ontwikkelden daarom een circulaire koptelefoon. Voor 5 euro per maand kan je de headphone leasen. Gaat er een onderdeel kapot, dan wordt dat specifieke onderdeel vervangen en gerecycled. Zo hoef jij jouw koptelefoon nooit meer weg te gooien.

Muziekliefhebbers

Het idee voor een lease headphone komt voort uit een persoonlijke frustratie van de Delftse mannen. ,,Beiden zijn we grote muziekliefhebbers, we verslonden minstens twee koptelefoons per jaar. Dat kan anders, dachten we bij onszelf. Zo kwamen we op de circulaire koptelefoon, de perfecte oplossing voor ons probleem”, vertelt Leenders.

Recyclen

De plug & play headphone bestaat uit verschillende losse onderdelen die eenvoudig in- en uit elkaar te schroeven zijn. Op het moment dat er een onderdeel kapot gaat, stuurt Pelican House een nieuw onderdeel op. Je koptelefoon kun je vervolgens zelf eenvoudig repareren. De kapotte onderdelen worden gerecycled en opnieuw gebruikt. “In totaal is 80-85% van de koptelefoon herbruikbaar. Alleen de kabels en het leer van de oorkussens vereisen op recyclegebied nog wat aandacht.”  Het ontwerp voor de koptelefoon komt van Leenders en Galama zelf, de klankkast lieten ze ontwerpen door de gebroeders Scheek van Scheek Loudspeakers.

Betalen voor de dienst

“Betalen voor bezit, dat is niet meer van deze tijd. Wij willen aan consumenten laten zien dat je beter voor het gebruik of voor de dienst kan betalen. Dat heeft zowel kwalitatieve als financiële voordelen. Je product gaat langer mee en is van hogere kwaliteit. Daarnaast betaalt de gebruiker niet één groot aankoopbedrag maar een klein maandbedrag voor gebruik en service.”

Afval besparen

Het circulaire model is niet alleen gunstig voor de consument, ook bedrijven kunnen er hun voordeel uit halen. “Eigenlijk zouden alle bedrijven zo moeten werken. Het bespaart veel afval, maar het motiveert bedrijven ook om kwalitatief betere producten te leveren die langer meegaan. Nu verdienen veel bedrijven met goedkope en snel sneuvelende onderdelen, omdat je dan sneller een nieuw product moet aanschaffen. Maar als je werkt zoals Pelican House, is het rendabeler als er niets kapot gaat. Leveren we kwaliteit, dan blijven klanten langer bij ons.”

Crowdfunding

Op dit moment zijn Leenders en Galama bezig met een crowdfundcampage waarmee ze de eerste 1000 gebruikers willen werven. “Hebben we dit doel bereikt dan gaan we op zoek naar een investeerder en willen we groeien naar 30.000 gebruikers. Slaat de pilot in Nederland aan, dan gaan we de markt in Noord-Europa en de VS bestormen. Ook gaan we kijken of we andere consumenten producten, zoals tablets en telefoons, circulair kunnen maken. Het is onze uiteindelijke droom dat alle elektronische consumentproducten circulair worden.”

Leave a Reply

*