Deze vijf startups op The Next Web moet je in de smiezen houden

Deze vijf startups op The Next Web moet je in de smiezen houden

This article will take you 7 minute(s) to read

Morgen en overmorgen vindt The Next Web Conference plaats in Amsterdam – een van de belangrijkste terugkerende conferenties op het gebied van internationale technologische innovatie. Vorig jaar startte TNW met Boost, een prestigieus programma dat startups in een vroeg ontwikkelingsstadium de mogelijkheid en handvatten geeft om nieuw extern kapitaal aan te trekken. Merkblootstelling en media-aandacht, feedback en financiering.

The Next Web Boost

Zoals verwacht hebben veel startups uit binnen- en buitenland zich voor The Next Web Boost aangemeld – vorige week stemden ruim 35.000 mensen op hun favoriete startup in het programma. De top 50 verdient de kans om hun idee en bedrijfsconcept tijdens de conferentie te pitchen voor een groot publiek. 22 plekken in die top 50 zijn voor startups van Nederlandse bodem. Vijf ideeën die opvallen.

Beyond Sports

Virtual-Reality-startup Beyond Sports wil sporters en coaches meer inzicht geven in gespeelde wedstrijden, en een praktisch hulpmiddel zijn om trainingsmethodes te verbeteren. Geen herhalingen van een voetbalwedstrijd op een televisie vanuit een beperkt aantal camerahoeken, maar als speler of coach zelf (weer) aanwezig zijn op het veld. Om te kijken waarom een bepaalde aanval of verdediging slaagde, of juist niet.

Dat werkt zo: op basis van beschikbare wedstrijddata en -statistieken wordt een virtuele wedstrijd nagebootst, die integraal gevolgd kan worden door middel van een Oculus Rift (of andere VR-headset). Dat betekent dat zowel speler als coach de wedstrijd kan herbeleven vanuit een nieuw, breder driedimensionaal perspectief – een blik op de wedstrijd die eerder niet beschikbaar was. Ook kunnen wedstrijdsimulaties worden gegenereerd en bekeken, waardoor de coach zijn bedachte spelstrategieën virtueel kan uitvoeren en bekijken.

Het bedrijf achter Beyond Sports is Triple IT, met oud-schaatser Ben van der Burg als Chief Commercial Officer. Partners die zijn aangesloten zijn Ajax, AZ en Universiteit Utrecht.

Bidroom

We schreven al eerder over Bidroom. Niet weer een prijsvergelijker, dacht je toen misschien. Dat is geen bijzonder vreemde gedachte als je het bedrijfsconcept van Bidroom leest: een zoekmachine die op basis van het aantal overnachtingen en personen de meest voordelige hoteltarieven bij elkaar zoekt. In het kort: dezelfde hotelkamer voor een goedkopere prijs.

Revolutionair? Dat zeker niet – boekingsgiganten als Booking.com, Experide en Tripadvisor doen het al jaren.

Schermafdruk 2015-04-16 10.36.04

Toch onderscheidt Bidroom zich. Bijvoorbeeld door minder commissie van hotels te vragen: slechts twee procent, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de vijftien procent van Booking.com. Ook werken ze niet met laagsteprijsgarantieafspraken, die eerlijke concurrentie belemmeren en daarom steeds vaker een onderwerp van discussie zijn. Deze maand nog werd in Duitsland het maken van prijsafspraken door concurrentiewaakhond Bundeskartellamt verboden – in Nederland is er steeds meer druk op de Autoriteit Consumenten & Markt om hetzelfde te doen. Bidroom heeft daarom veel potentie om de hotelkamerindustrie te veranderen.

Part-up

Alles moet on demand. Film, muziek, televisie. En nu ook: teamwerk. Tenminste, als het aan Part-up ligt, het nieuwe online platform voor (tijdelijke) samenwerkingsverbanden. Met Part-up is het voor zelfstandigen en ondernemers mogelijk om met elkaar in contact te komen en een samenwerking aan te gaan. Waardevolle talenten, ideeën en resources komen zo optimaal samen in, je raadt het al, een part-up.

Printscreen-homepage

Het klinkt mooi: een droom of idee die je ontwikkelt tot een grijpbaar en interessant bedrijfsconcept, en verder gestalte geeft tijdens de samenwerking met teamleden die je op Part-up ontmoet. ‘Samen bepaal je de activiteiten en waardeer je elkaars bijdragen,’ wordt er bijvoorbeeld op de site gezegd. En: ‘Je bent samen verantwoordelijk voor het resultaat en je werkt vanuit vertrouwen. Zo haal je het beste uit het team, zonder gedoe.’

Maar werkt het ook daadwerkelijk in de praktijk? In het samenwerkingsproces met een bestaand team van bekenden en collega’s zijn er genoeg mogelijke valkuilen en spanningen. Werken in teamverband is en blijft een uitdaging waarin heldere communicatie, afspraken en contact noodzakelijk zijn. Part-up wil die samenwerking bevorderen en faciliteren – en het idee om een rijk netwerk aan potentieel talent te hebben dat waarde kan toevoegen aan jouw onderneming is zeer interessant ­– maar het is de vraag hoe de kwaliteit van samenwerking precies gegarandeerd of gewaarborgd kan worden.

Goed, ze hebben tot nu toe 215.000 euro aan investeringen binnengehaald, dat is nogal wat. Genoeg om in ieder geval op The Next Web te luisteren wat het team achter Part-up te vertellen heeft.

iloveme

Een mobiele app die actief (mee)werkt aan de bevordering van je mentale gezondheid. De makers beweren dat iloveme je leert wat je moet doen om je gelukkiger te voelen, en dat de app inzicht kan geven in factoren die invloed hebben op psychische klachten.

Dat klinkt behoorlijk idealistisch (en een beetje eng).

Op de website van iloveme wordt gesproken over vragenlijsten die inzicht kunnen geven in de categorie waarin je klachten vallen, en een bibliotheek waarin je meer informatie over die klachten kunt vinden. Inzichtvolle grafieken over je emoties, moodmeters; noem maar op.

iloveme

De vraag is: hoe wordt bewezen dat die aanpak een concreet effect kunnen hebben op je mentale gezondheid? Is er met andere woorden sprake van een wetenschappelijke basis die de werking van de app kan verantwoorden en legitimeren? Belangrijker: is het vanuit een psychologisch oogpunt wel (moreel) verantwoord om mentale gezondheid middels een app te behandelen?

Gelukkig stellen de makers dat hun app meer bedoeld is als een virtuele steun in de rug bij beginnende klachten. De makers willen met hun app de taboe die op psychische klachten rust (en de schaamte en hulpeloosheid die daarmee gepaard gaan) doorbreken. Slechts tien procent van de mensen die kampt met psychische klachten ontvang daarvoor momenteel de juiste medische zorg en steun. Door het anonieme en toegankelijke karakter van de app kunnen mensen gemotiveerd worden om meer bezig te zijn met hun klachten, en waar mogelijk is actie te ondernemen om deze professioneel aan te pakken.

Minibrew

Bier! Er wordt in Nederland steeds meer en vaker speciaalbier gedronken in plaats van het saaie vaasje pils. Dat is goed nieuws, niet alleen voor horeca, maar ook voor brouwerijen die hun aanbod kunnen diversifiëren en vergroten met dubbels, tripels en IPA’s.

Minibrew speelt in op deze groeiende populariteit van speciaalbier, en wil de markt van het thuisbrouwen veroveren. Zelf bierbrouwen is eng en moeilijk – waar moet je in godsnaam beginnen, en komt er niet ontzettend veel vakmanschap en kennis bij kijken?

minibrw

Minibrew neemt die barrières weg en komt met een simpele bierbrouwmachine die (naar eigen zeggen) eenvoudig te bedienen is. In een volledig geautomatiseerd proces brouwt het apparaat (afhankelijk van recept en biersoort) in zeven dagen vijf liter bier. Hopelijk mogen we op The Next Web proeven wat Minibrew te bieden heeft.

Leave a Reply

*