Omgekeerde wereld: Haagse startup koopt beursgenoteerde concurrent in VS

Omgekeerde wereld: Haagse startup koopt beursgenoteerde concurrent in VS

This article will take you 2 minute(s) to read

De meeste overnames in de startup-wereld gaan over gevestigde bedrijven die startups opkopen. De Haagse startup Eternal Sun doet ‘t precies andersom. De 5 jaar jonge solar-startup neemt het 45-jaar oude, beursgenoteerde Amerikaanse bedrijf Spire Solar over. Daarmee zet de startup een grote stap op de weg naar marktleider op het gebied van R&D van zonnepanelen. Het overnamebedrag is niet bekend gemaakt.

kwart van alle zonnepanelen

Spire Solar, dat gevestigd is in Boston, werd in 1969 opgericht en is onderdeel van het beursgenoteerde Spire Corporation. Het is gespecialiseerd in de productie van hightech apparatuur voor de solar sector, waaronder zonlicht-simulatoren waarmee zonnepanelen getest kunnen worden op hun efficiëntie. Zo’n kwart van de zonnepanelen ter wereld zijn getest met de apparatuur van Spire Solar.

Ontwikkeld in Delft

Daarmee zit het in dezelfde hoek als het Haagse Eternal Sun, dat ook testopstellingen voor zonnepanelen maakt. De systemen van Eternal Sun kunnen zonlicht voor 98 procent nauwkeurig nabootsen. Het is ontwikkeld aan de TU Delft en Eternal Sun is in het zadel geholpen in de incubator YES!Delft. De technologie maakt het mogelijk om van zonnepanelen precies te zien wat de energie-opbrengst is, en hoeveel dat na verloop van tijd achteruit gaat om zo betere en efficiëntere panelen te kunnen ontwikkelen. De systemen worden ook gebruikt om de houdbaarheid van materialen zoals verf, airbags en plastics te bepalen.

Toegang tot wereldwijde markt

De overname betreft, zo meldt een woordvoerder, een asset-deal waarbij de Haagse startup de salesforce, het intellectueel eigendom, de technologie en licenties in handen krijgt. Hierdoor kan de startup zijn aanbod verbreden. Daarnaast wordt het klantenbestand in één klap flink uitgebreid. Spire Solar heeft een hoofdkantoor in Boston en doet vanuit zijn regionale kantoor in Taiwan ook veel zaken in Azië. Eternal Sun richtte zich voornamelijk op klanten in de wetenschapswereld, terwijl Spire Solar vooral verkocht aan zakelijke partijen. Spire Solar blijft onder eigen naam opereren.

Mogelijkheid om toe te slaan

Dat een startup een beursgenoteerde oudgediende overneemt, is niet heel gebruikelijk. “Dat we als jong bedrijf een overname van dit formaat kunnen doen en Eternal Sun in één klap nog nadrukkelijker op de wereldkaart zetten geweldig”, reageert Chokri Mousaoui, CEO van Eternal Sun. “Spire Solar is een begrip in de markt voor zonnepanelen en staat al veertig jaar bekend om zijn uitstekende technologie.” Volgens het FD zat Spire Solar door verkeerde keuzes in financiële problemen, wat Eternal Sun de mogelijkheid bood om toe te slaan. De overname is mogelijk door een Series-A investering van €2 miljoen die eind 2014 werd gedaan door Belgisch familiefonds Vermec NV, geld dat bij deze overname goed van pas komt.

Foto: Eternal Sun founders Chokri Mousaoui en Stefan Roest

Leave a Reply

*