‘Fintech startups snoepen 22 miljard af van banken’

‘Fintech startups snoepen 22 miljard af van banken’

This article will take you 2 minute(s) to read

De Europese banken dreigen gezamenlijk circa 22 miljard euro aan omzet kwijt te raken aan fintech startups die nieuwe betaaldiensten ontwikkelen. Dat heeft de Britse tak van accountancyreus Deloitte becijferd, meldt de Financial Times (paywall).

Nieuwkomers

De gevestigde banken verdienen goed aan het betalingsverkeer: in heel Europa levert dat dit jaar zo’n 128 miljard euro op. In 2030 is dat 139 miljard euro, voorspellen de accountants van Deloitte op basis van berekeningen, maar dat had 22 miljard meer kunnen zijn als zich niet allerlei nieuwkomers hadden gemeld die knagen aan het betalingsmonopolie van de banken. Dat is geen klein bier, ook niet in verhouding tot de totale omzet van banken: met betalingsverkeer verdienen ze een kwart van hun geld.

Rechtstreeks

Nu gaan betalingen via een mobiele app nog vaak via een pinpas of een creditcard. Dat betekent dat een bank eraan verdient. Deloitte voorziet veel meer apps die rechtstreekse betalingen mogelijk maken. In Nederland is er bijvoorbeeld Daalder dat mobiele betalingen zonder bank mogelijk maakt (en deze week 400.000 euro binnenhaalde).

Techreuzen

Niet alleen startups werken aan nieuwe mogelijkheden voor mobiel betalen: ook techreuzen als Google en Apple zijn er volop mee bezig. Combineer dat met het feit dat in verschillende landen de regels voor nieuwe betaaldiensten worden versoepeld, en de banken hebben een serieus probleem. Zelf hebben ze veel te weinig geïnvesteerd in fintech, stelt Deloitte.

Wakker geworden

Inmiddels zijn de meeste banken wakker geworden, en ondernemen ze van alles om de boot niet te missen. In Nederland heeft ING een eigen accelerator voor fintech-startups, ABN Amro voorziet startups van kantoorruimte, en Rabobank heeft een eigen pre-seed fonds. Op internationaal niveau maakten negen grote banken eerder deze maand bekend dat ze samen gaan werken aan de verdere ontwikkeling van blockchain.

Consument

Bemoedigend nieuws voor de banken is er ook: uit onderzoek van Vocalink, het bedrijf dat het Britse betalingsverkeer regelt, blijkt dat de helft van de consumenten pas mobiel gaat betalen als hun eigen bank daarvoor de mogelijkheid biedt. ‘De grote banken hebben de beste kansen, omdat mobiel betalen voor veel consumenten een uitbreiding is van de relatie die ze al met hun bank hebben’, zegt een woordvoerder.

Foto: Wikimedia

Leave a Reply

*