Stevige funding voor fintech scale-up Spotcap voor Nederlandse opmars

Stevige funding voor fintech scale-up Spotcap voor Nederlandse opmars

This article will take you 2 minute(s) to read

Zakelijke kredietverstrekker Spotcap heeft maar liefst 31,5 miljoen euro funding gekregen om verder te groeien. Dat geld wil de van oorsprong Duitse fintech scale-up gebruiken om onder andere in de Nederlandse markt veel nadrukkelijker aanwezig te zijn. Het bedrijf biedt via de website micro-leningen aan kleine ondernemers, ZZP-ers en het MKB. De stevige investering is afkomstig van het Russische Finstar Financial Group, dat hiermee nieuwe aandeelhouder en strategische partner wordt.

Fintech in opmars

Spotcap is in maart vorig jaar in Nederland van start gegaan. Sinds die lancering is aan 450 bedrijven een lening verstrekt voor in totaal €7 miljoen aan leningen verstrekt. Komend jaar moet dat tien keer zoveel worden, waarbij de investering goed van pas komt. “FinTech maakt een enorme opmars in Nederland”, zo laat Niels Turfboer, Directeur van Spotcap Benelux weten.

Ruimer aanbod in Nederland

“Spotcap heeft in het eerste jaar een uitzonderlijke groei doorgemaakt. Deze investering heeft ons in staat gesteld het productassortiment in Nederland te verruimen, waarmee wij de toegang en het gebruiksgemak van financiering voor het MKB verder kunnen verbeteren”. Het verruimen van het aanbod betekent in dit geval dat Spotcap grotere leningen aan aan Nederlandse ondernemers kan bieden.

Meer krediet, langere termijn

Zo wordt de limiet van €100.000 per krediet, geldig voor zes maanden, opgeschroefd naar €150.000 dat twaalf maanden geldig is. Kredieten zijn af te sluiten vanaf €1000. Spotcap onderscheidt zich van traditionele banken met een eenvoudig aanmeldingsproces. Volgens de scale-up zelf, kun je in vijf minuten klaar zijn met het aanvragen en is de lening als alles meezit na een werkdag goedgekeurd. Over krediet dat uiteindelijk opgenomen wordt, moet rente worden betaald tot het is afgelost. Dit begint bij 0,5 procent, maar loopt op naar gelang het risicoprofiel van het bedrijf. Een gemiddelde klant betaalt rond de 1,8 procent rente met een afsluitprovisie van 2,5 procent.

Spotcap onderdeel van Rocket Internet

Spotcap werd in 2014 opgericht door Duitse ondernemers Toby Triebel en Jens Woloszczak. De investering van 31,5 miljoen is al de derde keer dat het fintech bedrijf een grote ronde afsluit. Spotcap ving eerder al €13 miljoen van een groep investeerders bestaande uit Rocket Internet, Access Industries en Holtzbrinck Ventures. Kreos Capital verzorgde een aanvullende investering van €5 miljoen. Naast het hoofdkantoor in Berlijn en een regionaal kantoor in Amsterdam (de onderburen van Silicon Canals, red.), heeft Spotcap nog vestigingen in Spanje en Australië. Bij het bedrijf zijn 70 mensen in dienst.

Foto: Niels Turfboer, Directeur van Spotcap Benelux

Leave a Reply

*