Amerikanen betalen tot 1,4 miljard voor Naardense medtech-startup

Amerikanen betalen tot 1,4 miljard voor Naardense medtech-startup

This article will take you 1 minute(s) to read

Je hebt overnames en je hebt overnames. Dezima Pharma, een Naardense startup uit de biotech-sector is overgenomen door een Amerikaans farmaceutisch bedrijf. Het bedrag dat daarmee gemoeid is kan oplopen tot – hou je vast – bijna 1,4 miljard euro!

Mijlpalenvoor Dezima

De Amerikaanse farmaceut Amgen betaalt in de eerste instantie €265 miljoen voor de startup. Verder ligt er nog €1,1 miljard in het verschiet als er bepaalde mijlpalen worden behaald in de ontwikkeling en verkoop van hun producten. Dezima Pharma bezit verschillende patenten die voor Amgen van belang zijn.

Eerdere investeringen

Dezima Pharma is pas in 2012 opgericht door John Kastelein, hoogleraar aan de UvA. Met Dezima Pharma ontwikkelde hij cholesterolverlagende middelen, waarmee hart- en vaatziekten voorkomen kunnen worden. De startup kreeg begin 2013 al een Series A investering van €9,8 miljoen euro van de Nederlandse Forbion Ventures en BioGeneration Ventures, die eerder ook al de seed funding verzorgden. Daar bovenop kwam nog een lening van €4,4 miljoen van het ministerie van Economische Zaken.

Dikke overnames in biotech-sector

De overname is één van de grootste uit de Nederlandse biotech geschiedenis, maar zeldzaam kun je het al bijna niet meer noemen. Alleen dit jaar al werden verschillende Nederlandse biotech-bedrijfjes voor gigantische bedragen overgenomen. Zo ging het Amsterdamse UniQure samenwerken met Bristol-Myers Squibb, dat daar in totaal $100 miljoen voor over had. Ook had farmaceut Pfizer in mei een bedrag dat kan oplopen tot bijna €500 miljoen over voor het Bunnikse bedrijf AM-Pharma.

Leave a Reply

*