Holland ConTech legt fundament voor innovatie in de bouw

Holland ConTech legt fundament voor innovatie in de bouw

This article will take you 3 minute(s) to read

Een vliegende start voor Holland ConTech. Het platform, dat zich richt op rendabele innovatie in de bouw, zag afgelopen juni het levenslicht en heeft al tientallen bedrijven uit de bouwsector aan zich weten te binden. “Holland ConTech is met open armen ontvangen, hét teken dat de sector behoefte heeft aan een positief geluid en innovatie”, vertelt Sabine Schoorl, die samen met Wouter Truffino het innovatieplatform oprichtte.

Holland ConTech is een platform voor zowel startups als de gevestigde (grote) bedrijven. “Zie ons als een matchmaker tussen startups en grownups. Startups kunnen hun ideeën tijdens de maandelijkse Matchmaking Meetup pitchen, de gevestigde orde kan van die innovatie komen proeven en hun netwerk uitbreiden.”

 

Tijd voor disruptie

Net als in de conservatieve juridische sector komt innovatie in de bouw maar langzaam op gang, de sector zit vastgeroest in oude gewoontes. “Op de vraag ‘waarom doe je het zo?’ is in de bouwsector het meest gegeven antwoord: ‘zo heb ik het altijd al gedaan’.” Maar net als in de LegalTech klinken in de ConTech nu ook de eerste vernieuwende geluiden. “Het wordt tijd. Holland ConTech wil de sector disrupten, het kussen opschudden en de ogen openen. De bouw is een analoge branche, maar dat is voor ons juist het teken dat er iets moet gebeuren. En wel nu.”

 

Innovatiemoe

“In de bouwsector wordt innovatie vaak vanuit de techniek op de tekentafel in een achterkamertje ontwikkeld. Daarna wordt het aan de klant gepresenteerd, die blijkt er vervolgens geen behoefte aan te hebben. De weg terug naar de tekentafel volgt. Daardoor overheerst het beeld dat innovatie een lang en vermoeiend proces is. De bouw is innovatiemoe, daar moeten we vanaf.”

 

Lean Startup

Daarnaast moet de bouwsector beter luisteren naar zijn klanten. “De bouw heeft een reputatieprobleem. Er wordt alleen maar op prijs geconcurreerd. Bedrijven moeten beter naar de klant gaan luisteren en zich afvragen wat zij de klant te bieden hebben. Wij hanteren het Lean Startup model en vinden het belangrijk dat bedrijven eerst naar de klant kijken. Op basis van die bevindingen presenteer je een product.”

 

Open en transparante samenwerking

Volgens Holland ConTech moet er in de bouw meer open en transparant worden samengewerkt. Een aantal innovatieve grote koplopers moeten samen één front vormen. ,,De grote smaakmakers en vernieuwers, die willen we aan elkaar verbinden en met elkaar laten sparren. We hopen op een kettingreactie en op die manier de rest van de sector mee te krijgen. Holland ConTech is het platform waar ze allemaal bij elkaar komen. Zo hopen we een mooie mix van alle disciplines binnen de sector te krijgen. Uiteindelijk vind je in ons netwerk klanten, partners en investeerders.”

 

Ook startups van buitenaf zijn welkom. “Wij vragen ons af: ‘wie wordt de Senseo van de bouw?’ Douwe Egberts en Philips, dat was in eerste instantie ook geen voor de hand liggende samenwerking. Maar haal je technologie van buiten de sector naar binnen, dan kunnen er hele mooie nieuwe dingen ontstaan.”

 

De volgende Holland ConTech Matchmaking Meetup vindt plaats op 3 november bij Advin in Hoofddorp.

Leave a Reply

*