Mijlpaal van Nerdalize: ‘Eneco was direct enthousiast’

Mijlpaal van Nerdalize: ‘Eneco was direct enthousiast’

This article will take you 5 minute(s) to read

Startup Nerdalize hebben we hier al een tijdje in het vizier als tof bedrijf met een goed idee. De startup van YES!Delft wil de warmte die van servers en computers komt, gebruiken om de huiskamer mee te verwarmen. Afgelopen week leek de doorbraak daar, toen Nerdalize in het nieuws kwam omdat Eneco een belang in de startup nam. Wij spraken Nerdalize co-founder Florian Schneider over deze mijlpaal voor het bedrijf.

Wie ben je, wat is je achtergrond en is dit je eerste startup?

“Ik ben Florian Schneider, 28 jaar en samen met Mathijs de Meijer en Boaz Leupe vorm ik het founding team van Nerdalize. Zelf heb ik hotelmanagement gestudeerd , gevolgd door een master in strategy&innovation. Samen met Boaz verzorg ik de commerciële kant van Nerdalize, Matthijs is als technische man verantwoordelijk voor product development.”
“Dit is mijn eerste startup. Het is ontzettend hard werken, maar ook heel leerzaam. Ik kom nog steeds zaken tegen waar ik eigenlijk weinig ervaring mee heb, maar daar leer je uiteindelijk alleen maar van.”

Je startup heet Nerdalize. Wat doet deze startup?

“We verwarmen huizen met rekenkracht. We plaatsen servers in de vorm van een radiator bij mensen thuis. Dat heeft verschillende voordelen ten opzichte van traditionele datacentra en verwarmingsoplossingen. Een gemiddeld Europees datacentrum gebruikt ruwweg de helft van zijn energie voor koeling. Door huizen te verwarmen met servers ontstaat een win-win-win situatie. Er worden geen kosten gemaakt voor het koelen van een heel datacentrum, de warmte wordt geproduceerd waar je het nodig hebt en omdat er geen aparte datacentra nodig zijn kan de rekenkracht 55 procent goedkoper verkocht worden.”
“Overtollige warmte van de radiatoren wordt uit de huiskamer afgevoerd naar buiten. We zijn nog aan het kijken naar een systeem dat in de zomer bijvoorbeeld warmte kan gebruiken om douche- en afwaswater te verwarmen.”

Wat is je mijlpaal?

“Het belang dat Eneco heeft genomen, gebeurt in de vorm van een pilot. In vijf huizen wordt nu een proef gedraaid met servers in huiskamers. Deze duurt tot het einde van het jaar. Als het een succes is, wordt gekeken of meer klanten van Eneco op deze manier gratis warmte kunnen krijgen.”

Hoe lang heeft het geduurd om dit punt te bereiken?

“Nerdalize is opgericht in 2013, we zijn nu zo’n anderhalf jaar verder. Dat is best snel gegaan, als je het zo bekijkt. We hadden wel een beetje gepland dat we dit jaar moesten beginnen met iets op pilotlevel neer te zetten. Als is het maar omdat het goed is om op een gegeven moment aan te tonen dat het kan.”

Florian Schneider - Nerdalize

Florian Schneider – Nerdalize

Hoe heb je deze mijlpaal bereikt?

“Op het YES!Delft network evenement klom Boaz op een gegeven moment op het podium en vroeg aan de zaal of er iemand was die Jeroen de Haas (CEO van Eneco) kent. Een paar weken later nam die contact met ons op en kwam hij samen met de innovation manager langs. Hij was direct enthousiast over het idee en zo is het balletje gaan rollen.”

Wat was het grootste obstakel dat je moest overwinnen om dit punt te bereiken?

“Dat was productontwikkeling. We hebben uiteindelijk heel veel slimme mensen er bij gehaald. Veel mensen uit ons eigen netwerk. Oud-collega’s van Matthijs en Boaz, of bekenden van de TU Delft. Als je een draaiende server in een woonkamer wilt plaatsen, dan moet die aan heel andere eisen voldoen dan normaal. Hij moet ontzettend stil en compact zijn, dat was het lastigste. “

Heb je veel marketing en PR bedreven?

“Nee, helemaal niet. We zitten wel op Twitter en Facebook, maar zijn niet actief bezig met marketing. We komen een beetje per ongeluk in de media terecht. Onze eerste crowdfundcampagne in 2013 kreeg al heel veel media-aandacht en vorige week gebeurde dat weer. Waarschijnlijk komt het omdat ons product voor iedereen op meerdere vlakken interessant is. Iedereen wil een warm huis en daarvoor minder betalen.”
“Uiteindelijk openen zich zo ook onverwacht nieuwe deuren. We hadden er zelf nooit aan gedacht, maar we hebben al vragen gekregen van papierfabrieken en plantenkassen. Die hebben ook veel warmte nodig.”

Als je iets over zou kunnen doen, wat zou dat zijn?

Na heel lang nadenken: “Misschien hadden we in het begin nog wel meer op zoek moeten gaan naar kritiek. Dat deden we nu ook wel, en dat was vaak erg leerzaam. Maar verder zou ik eigenlijk niet eens iets kunnen bedenken.”

Wat wordt de volgende mijlpaal van Nerdalize?

“We willen dit jaar een goede mix van klanten krijgen. Bedrijven uit de financiële wereld, uit de medische wereld, uit veel verschillende industrieën. We zien nu al dat er veel animo bestaat uit verschillenden hoeken en als dat gaat lukken dit jaar, dan ben ik heel erg tevreden.”

Foto: Eneco – Nerdalize

Leave a Reply

*