Funding voor startups Bundles en Qandidate

Funding voor startups Bundles en Qandidate

This article will take you 3 minute(s) to read

Nederlandse startups weten steeds beter de weg te vinden naar investeerders, lijkt het wel. Mooie investeringsronde zijn al (bijna) aan de orde van de dag. Vandaag: grote wasjes, kleine wasjes-startup Bundles haalt 410.000 euro op met (crowd)funding en gratis (?!) recruitment software Qandidate van recruitmentmarktingbureau VONQ haalt een onbekend bedrag op bij Randstad Innovation Fund en Qmulus uit Den Haag van Yvonne Swaans en Richard Westerhuis.

Investeringsbedrag Qandidate

Zowel Qandidate als Randstad wil het investeringsbedrag niet bekend te maken, hoewel beide fondsen – RIF heeft 50 miljoen euro in beheer – typisch deelnemen aan rondes tussen de half en 5 miljoen euro. Onze inschatting is dat het investeringsbedrag samen met co-investeerder Qmulus derhalve niet ver boven de 2 miljoen euro moet liggen, gezien het feit dat Qandidate pas sinds 2013 actief is en het om een minderheidsbelang gaat. In 2012 haalde Qandidate al een seedronde op van 500.000 euro bij onder andere Michiel Muller, oprichter van Tango en RouteMobiel. Qmulus investeerde eerder onder andere in Kamernet, DirectWonen en Geldshop.nl.

Inzichtelijker

VONQ bestaat intussen zo’n acht jaar, vanwaaruit Qandidate.com als spin-off recruiters helpt ‘op eenvoudige wijze het recruitment proces inzichtelijker en voorspelbaarder te maken’. Tot op heden hebben meer dan 7.000 bedrijven ‘over de hele wereld’ zich ingeschreven bij de Nederlandse startup. “Samen met de investering van Qmulus hebben we een serieuze investering gekregen [van Randstad] die ons ruimte geeft om onze business ontzettend hard op te schalen de komende jaren,” laat CMO Ralph Brasker weten.

Bundles kan de was doen

Grote wasjes, kleine wasjes. Doe ze in de wasmachine, maar wel met Bundles. In de wereld van het wassen valt er nog genoeg te disrupten. Want: ook voor Wasbundles is er goed nieuws. De startup die ooit deelnam aan Rockstart Smart Energy Program (disclosure: mentor) onder de afgrijselijke naam Skeefer heeft een behoorlijke zwik geld opgehaald. In eerste instantie 300.000 euro, bij fabrikant Miele, Stichting DOEN en nog twee niet bij name genoemde private investors.

Rockstart Smart Energy

Bundles werd begin dit jaar opgericht door voormalig innovatiemanager van Essent, Marcel Peters en kwam to wasdom in het Rockstart Accelerator Smart Energy programma. Daar had ik zelf onder andere een bijdrage aangeleverd, door ze via Twitter te koppelen aan een SEO-specialist (zie eerdere disclosure, mentor). Naast de 3 ton heeft Bundles in slechts vier dagen tijd 110.000 euro bij 161 deelnemers opgehaald via crowdfunding-platform Geldvoorelkaar. Het bizarre is, de looptijd is maar liefst 84 maanden (zeven jaar dus) tegen een rentepercentage van 7 procent.

Betalen voor gebruik

Door schaalvergroting en verdere kostenbesparing wil Bundles de Wasbundle goedkoper maken dan het zelf kopen van een wegwerpmachine.  “Energiebesparing en hergebruik van grondstoffen zijn cruciaal om onze planeet leefbaar te houden,” aldus Peters. “Betalen voor gebruik in plaats van bezit is in opkomst. Dat maakt dat dit een goed moment is om te starten met Bundles. Wasmachines zijn apparaten die zich bij uitstek lenen voor betalen voor gebruik, omdat een groot deel van de kosten wordt bepaald door de manier waarop je ze gebruikt.”

Binnenkort volgt een uitgebreider interview met Marcel Peters van Bundles. Foto: Rockstart

 

Leave a Reply

*