Nederland is een fintech community en een award rijker

Nederland is een fintech community en een award rijker

This article will take you 3 minute(s) to read

Schrik niet van de foto, want ik had dollartekens in mijn ogen. Figuurlijk, althans. Want, er is goed nieuws. Nederland is een fintech community rijker: Holland FinTech. Gisteren was de aftrap van de eerste meetup, een initiatief van Don Ginsel, als investeerder en ondernemer in fintech bij onder andere Principe Management Ventures, Capital Waters en Equidam betrokken. Zit Nederland te wachten op nog een community over startups en innovatie? En is Nederland wel de aangewezen locatie voor fintech startups?

Waarom fintech meetup?

Over die laatste vraag kon Ginsel kort en helder zijn: Londen is als financiele centrum van Europa de juiste plek om je fintech startup te incorpereren. Maar waarom dan toch een fintech meetup? Simpel. Met Holland Fintech is het doel om Amsterdam de concurrerende plaats te maken in continentaal Europa om financiele innovaties te accelereren.

Adoptie online bankieren

Daar is wel wat voor te zeggen. Nederland kent alleen al een enorme adoptie van online bankieren (1 op 4), een bancaire en financiele wereld die door omstandigheden gedwongen wordt te stoppen met navelstaren en een publiek die niet alleen tech-savvy is, maar ook bereid is zijn dingen op een andere wijze aan te schaffen. Kijk alleen al naar het enorme succes van e-commerce in Nederland, met een 19e plaats in de Global Retail E-commerce Index van ATKearney.

69

Fintech startup testen

Als je je fintech startup wilt testen, doe dat dan hier, is de teneur. Niet zo gek ook, gezien de recente ophef omtrent de Payday Loans van Wonga in de UK. Nederland kent strenge, maar in mijn ogen, faire regelgeving die in verregaande mate de consument beschermt. Normaliter zou ik aanmerken dat regelgeving innovatie eerder remt, maar in het geval van fintech juist bevorderend kan werken. Immers, een markt inzichtelijker en transparanter maken met goede dienstverlening is primair ook de doelstelling van AFM.

Opkomst

Chapeau dus voor Ginsel (en consorten, waaronder sponsor KPMG) om een dergelijk initiatief van start te laten gaan. Gezien de opkomst, zo’n honderd man in de balzaal van Rockstart aan de Amsterdamse Herengracht, lijkt de eerste vraag in de inleiding beantwoord. Zowel de financiële wereld als de startup founders zit te wachten op een dergelijke meetup, die als het even meezit maandelijks gehouden gaat worden.

Dutch FinTech Awards

Tegelijkertijd kondigde FinTech Capital, een initiatief van ondermeer Alex van Groningen, aan dat de inschrijving voor de Dutch FinTech Awards 2015 is geopend. Nu ben ik altijd huiverig voor awards (meestal een verkapte vorm van PR), maar deze komt vanuit het hart van de Nederlandse fintech investment- / innovatie-community.  Die wereld is al klein, laten we daarom hopen dat het de Nederlandse variant wordt van de FinTech50. Inschrijven voor Dutch FinTech Awards hier tot 31 december 2014, middernacht.

Om alvast een voorzetje te geven, deze Nederlandse fintech startups moet je in de gaten houden.

Foto: links, Nick Bortot (BUX), midden, le moi, rechts, Nicolas Mertens (Sign2Pay). Fotobewerking: @jeanpaulh

 

 

Leave a Reply

*