Medtech-startup Sapiens verkocht voor 150 miljoen euro (en ander startup-nieuws)

Medtech-startup Sapiens verkocht voor 150 miljoen euro (en ander startup-nieuws)

This article will take you 4 minute(s) to read

Er gebeurt elke dag wel wat op het gebied van startups. Grote lanceringen, funding-rondes die worden aangekondigd. Het kleine maar fijne nieuws sneeuwt vaak onder in dit geweld. En soms wil je het grote nieuws nog eens teruglezen. Dit nieuws over startups in Nederland van afgelopen week had je zeker niet mogen missen.

Sapiens verkocht voor 150 miljoen euro

Sommige deals zijn jaloersmakend, en deze deal is dat zeker. De Eindhovense startup Sapiens, een producent van deep brain stimulation (DBS), is opgekocht door ‘s werelds grootste speler, Medtronic. Voor: 200 miljoen dollar, 150 miljoen euro. Sapiens wordt gebruikt om degeneratieve hersenziektes zoals Parkinson te bestrijden. Het bedrijf had nog niet lang geleden durfkapitaal opgehaald, 25 miljoen euro. Sapiens is een spin-off van Philips en zit op de High Tech Campus in Eindhoven.

‘Geen nee zeggen’

‘Het was absoluut niet de opdracht van de raad van commissarissen om het bedrijf zo snel mogelijk te verkopen’, zei de kakelverse CEO Jan Keltjens in het FD (paywall). ‘Tegen het aanbod van Medtronic konden we geen nee zeggen.’ Wie zou dat wel doen. Feitelijk haalt Medtronic zijn grootste (technologische) concurrent van de markt, waardoor het Amerikaanse bedrijf uit Minneapolis zijn marktleiderschap behoudt/uitbouwt. De sonde die ze hebben gebouwd, is nog niet eens op de markt, niettemin zijn dit soort deal in medtech niet ongebruikelijk. Voor andere startups in Nederland wel jaloersmakend.

Funding RingCredible

Tring tring, of in het geval van RingCredible: kaching kaching. Had de Nederlandse VoIP-startup (goedkoop bellen via een app over wifi, 3G/4G) in zijn vierjarige bestaan 1,5 miljoen dollar opgehaald bij Brooklyn Ventures, nu heeft CEO Hans Osnabrugge blijkbaar cash bijgestort gekregen (1 miljoen euro) van ‘suikeroom’ en dorpsgenoot uit Breukelen Brooklyn, alhoewel PPM Oost eveneens instapt. Van alle startups in Nederland wel een interessante speler, sinds RingCredible concurrent Yeloworld opkocht en zo twee miljoen gebruikers in totaal had.

Pitchen HighTechXL

Wie de volgende Sapiens wilt bouwen, moet dus in Eindhoven zijn. Nou, dat kan. Startupbootcamp HighTechXL (in de vorige ronde was ik mentor) houdt een pitch-dag voor high tech startups (klik voor aanmelden). Datum: 10 september. Waarom je daar aan mee zou moeten doen? Voor high tech heb je behoorlijk wat centen nodig, dat krijgen ze daar best redelijk voor elkaar. Zelfs Forbes raadt medtech-startups aan naar HTC te verkassen.

Pitchen in de Haarlemmermeer

wie meer aan de duurzame kant zit van het startup-spectrum, kan terecht in de Haarlemmermeer. Bij incubator Enginn zoeken ze ook vers bloed, met name in energy, mobility en sustainable housing. Daarbij zoeken ze zelfstandige tekstschrijvers, storytellers en visual designers. Enginn heeft volgens de website zo’n vijf startups in het portfolio. Hopelijk kan een visual designer ook iets aan hun website doen…

Will it Blendle?

Will it Blendle? Jazeker! Even los van het feit dat het product retestrak in elkaar steekt en gewoon echt lekker werkt (hier en daar een bugje, kniesoor die daar om maalt), draait de Nederlandse iTunes voor de journalistiek als een tierelier. Bam: 100.000 gebruikers. Plus (weer) een deal met PayPal. Lees en leer van de wijze woorden van bedenker van Blendle en mede-oprichter Marten Blankesteijn. Zo bouw je een startup, luitjes!

Bootjesrace

Een aantal startups in Nederland houdt een ware bootjesrace. Met als inzet: welke wordt de Airbnb van de botenverhuur? Een probleem in Amsterdam: bij Waternet kennen ze de fameuze hashtag #magniet. Dus, ze zijn verboden. Zou het gratis aanbieden van de bootjes een oplossing zijn? Barqo bleek al reeds dergelijke plannen te hebben, donderdagavond vierden ze hun launch met een (gratis?) boottochtje op de grachten.

Leave a Reply

*