Nooit meer iets kwijt dankzij IoT-startup trakkies

Nooit meer iets kwijt dankzij IoT-startup trakkies

This article will take you 3 minute(s) to read

Nooit meer je telefoon, je sleutelbos, je portemonnee of andere belangrijke spullen kwijtraken. Dat is de belofte die Nederlandse startup trakkies (met een kleine -t-) doet. Het bedrijf maakt via Bluetooth-tags van je persoonlijke bezittingen een slim netwerk, waardoor je een seintje krijgt als je iets laat slingeren. De Kickstarter-campagne is net live gegaan.

Drie jaar zoeken

We zijn een slordig volkje dat aan de lopende band onze kostbaarheden laat slingeren, zo weet trakkies-founder Adrian Kyle Blackwood: “Jaarlijks raken we in Nederland alleen al € 250.000,- aan telefoons kwijt. Gemiddeld zijn we ook nog eens drie jaar aan het zoeken naar zoekgeraakte spullen.” Zonde van de tijd en van het geld, dus ging hij op zoek naar een oplossing. Die meent hij gevonden te hebben in slimme Bluetooth-tags. “deze kleine apparaatjes bevestig je aan je spullen, waardoor ze onderling met elkaar verbonden raken. Via de nieuwste versie van Bluetooth communiceren de nodes onderling met elkaar en via de app van trakkies. Zo vinden we je spullen voordat je ze kwijt of vergeten bent.”

Tagg en Micro

trakkies zijn nodes die via Bluetooth met elkaar kunnen praten. De nodes komen er in twee varianten: de Tagg is in de voorverkoop € 18 en is iets groter dan een euromunt. De Tagg heeft naast een Bluetooth-chip ook NFC, speaker, LED-display accelerometer en programmeerbare knop heeft. De wat uitgebreidere en grotere Micro kost in de eerste instantie € 28, heeft krachtigere hardware en bijvoorbeeld ook een thermometer aan boord. Via de iOS of Android app kun je de trakkies toewijzen aan één van je bezittingen en aangeven hoe je dat gebruikt.

Klein netwerk

Het is niet de eerste Bluetooth-tracker voor je persoonlijke spullen die er te krijgen is, maar veel varianten brengen je bezittingen in verbinding met een app op je smartphone. trakkies gaat wat verder dan dat. De tags maken een klein, onderling netwerk en letten allemaal op of er iets ongebruikelijks gebeurt met één van de andere tags. Alle spullen die je bij je hebt – telefoon, portemonnee, sleutels, laptop, iPad – staan met elkaar in verbinding. Daardoor kan trakkies sneller vaststellen wanneer je iets dreigt te vergeten. Op die manier moeten trakkies dus aangeven dat je sleutels nog binnen liggen vóórdat je de deur achter je dichttrekt. Daar heb je wat aan.

SONY DSC

SONY DSC

Profielen

Daarnaast is het mogelijk trakkies bepaalde profielen bij te brengen. Tags weten van zichzelf of ze aan een plaats of aan een object vastzitten. Welke andere dingen normaal gesproken in de buurt zijn, of ze moeten bewegen of juist stil moeten liggen en of er bepaalde momenten zijn waarop ze met rust gelaten moeten worden. De gebruiker kan dat zelf ingeven, maar trakkies hebben ook een zelflerend aspect. Als je in de weekenden nooit werkt, zullen ze geen melding geven als je op zaterdag zonder laptop de deur uit gaat.

Startupbootcamp Smart City & Living alumnus

trakkies is opgericht in 2012 en is inmiddels 13 man sterk. Het team bestaat ondermeer uit Adrian Kyle Blackwood (CEO), afkomstig van TomTom en Navteq, HOO Victor Wierda en COO Ernst Kolvenbag, oud-CEO Nederland van Konica Minolta. De startup heeft in de beginfase van zijn bestaan European Space Agency – Business Incubation Centre-programma doorlopen en mag zich recentelijk alumnus noemen van Startupbootcamp Smart City & Living programma. Voor de ontwikkeling van trakkies is tot nu toe € 200.000 aan funding binnen gehaald. Via Kickstarter zijn ze op zoek naar € 100.000 aan funding. De trakkies moeten in het eerste kwartaal van 2016 geleverd worden aan backers.

Leave a Reply

*